Zastava Bosne i Hercegovine

VIŠI SUD U BEOGRADU: Donete dve prvostepene presude kojima se odbija tužbeni zahtev za raskid ugovora o kreditu u CHF. Udruženje Efektiva najavljuje podnošenje krivičnih prijava protiv ovih sudija, kao i prijava Vrhovnom savetu sudstva i Agenciji za borbu protiv korupcije


Viši sud u Beogradu doneo dve prvostepene presude kojima se odbija tužbeni zahtev za raskid ugovora o kreditu u švajcarskim francima (CHF).

- Iako već postoje dve presude Vrhovnog kasacionog suda kojima se potvrđuju promenjene okolnosti i daju smernice nižestepenim sudovima za raskid ugovora, čak i za kredite koji su već raskinuti, iako postoji pravnosnažna presuda za raskid ugovora, plus nekoliko presuda Apelacionog suda kojima se ukidaju odbijajuće prvostepene presude, sudije Višeg suda vode neku svoju politiku i opet presuđuju u korist banaka, znajući da će im ovakve presude biti vraćene sa Apelacije - navodi se u saopštenju Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva".

- Postavlja se pitanje zašto to rade? Zašto sudije donose presude, a da ne zatraže izvođenje ekonomsko-finansijskog veštačenja kojim bi na matematički prikazan bile prikazane promenjene okolnosti na štetu klijenta? Ili, zašto sudija donese odbijajuću presudu nakon izvođenja veštačenja, te u presudi konstatuje da je svrha ugovora ispunjena, tj. klijent je kupio stan? Zašto sudija gura tužioce u troškove plaćanja veštačenja ako je presudu, baziranu na svojim argumentima da je "klijent kupio stan", mogao da donese odmah nakon podnošenja tužbe? - dodaje se u saopštenju.

U planu je podnošenje krivičnih prijava protiv ovih sudija, kao i prijava Vrhovnom savetu sudstva, ali i Agenciji za borbu protiv korupcije.

Izvor: Vebsajt Efektiva, 13.12.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija