Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Osiguranici koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju u 2016. godini moraju da zaključe radni odnos najkasnije 30. decembra, a podnesu zahtev za ostvarivanje prava 31. decembra, kako bi im se o tom pravu odlučivalo po odredbama Zakona koje važe za 2016. godinu


Ostalo je još nekoliko dana onima koji ove godine ispunjavaju uslov za penzionisanje da podnesu zahtev za raskid radnog odnosa, jer će nakon toga morati da rade duže.

Od 1. januara 2017. godine menjaju se uslovi i podiže granica za prevremenu starosnu penziju i za žene i za muškarce, tako da najkasnije do 31. decembra treba podneti zahtev za penziju, što znači da se najkasnije sa 30. decembrom mora prekinuti radni odnos. Za sve zahteve podnete posle 31. decembra važiće pravila za 2017, a to znači pola godine dužeg rada.

Ove godine uslov za penzionisanje žena je 61 godina života i najmanje 15 godina radnog staža. Uslov za prevremenu penziju, onu u kojoj se trajno umanjuje 0,34 odsto po godini koja nedostaje, ženama u ovoj godini je 37 godina staža osiguranika i najmanje 55 života. Taj uslov za muškarce iznosi 55 godina i 8 meseci života i najmanje 40 godina staža osiguranja.

Od 1. januara 2017. godine uslov za punu starosnu penziju za žene biće 61 godina i 6 meseci života i najmanje 15 godina staža, a uslov za prevremenu penziju 55 godina i 8 meseci života i 37 godina i 6 meseci staža. Za muškarce koji bi naredne godine u punu starosnu penziju i dalje ostaje uslov od 65 godina života i 15 godina staža osiguranika, dok će oni koji su spremni da plaćaju penale ostvarivanjem prava na prevremenu starosnu penziju u nju dogodine moći otići sa najmanje 54 godine i 6 meseci života i 40 godina staža osiguranja.

Uz popunjen zahtev za starosnu penziju potrebno je dostaviti minimum dokumentacije koju osiguranik mora sam da priloži. Ostala dokumenta Fond PIO, kao i svi drugi državni organi, ustanove i institucije kojima su poverena javna ovlašćenja, imaju obavezu da međusobno razmenjuju, bez posredovanja stranaka, kako bi građanima omogućili da brzo i efikasno ostvare i zaštite svoja prava.

Onaj ko podnosi zahtev za penziju mora da obezbedi dokaz o radnom stažu (eventualno i inostranom), školsku potvrdu ili medicinsku dokumentaciju, dok sve ostalo obezbeđuje Fond. S obzirom na to da u staž osiguranja ulaze samo periodi osiguranja za koje su uplaćeni doprinosi za PIO, osiguranici bi trebalo da provere svoje podatke u bazi matične evidencije Fonda, i to pre nego što podnesu zahtev za penziju.

Radni i penzijski staž nisu jedno te isto. Često se događa da radnici u radnoj knjižici imaju upisan pun radni staž, ali im poslodavac za njega nije uplatio penzijski staž. Takvi radnici imaju problem pri penzionisanju i tek onda shvate da ih je gazda ostavio sa rupama u stažu, koje mogu biti prepreka za penzionisanje.

Kako bi se to izbeglo i kako radnici ne bi davali otkaz ranije nego što treba, bilo bi dobro da u narednih nekoliko dana provere u bazi matične evidencije Fonda PIO da li im je radni staž pokriven penzijskim i tek onda podnesu zahtev za raskid radnog odnosa i do poslednjeg dana ove godine podnesu zahtev za penzionisanje.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Ljubinka Malešević, 20.12.2016.
Naslov: Redakcija