Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA NAPLATE TAKSE ZA JAVNI MEDIJSKI SERVIS: Predviđeno je da će taksa za RTS i RTV iznositi 150 dinara, kao i da će njena naplata ići preko računa za utrošenu električnu energiju. Sredstva od uplaćene takse na području Srbije van teritorije Vojvodina biće prihod RTS, dok će 70 odsto sredstava uplaćenih na teritoriji Vojvodine ići RTV, a ostatak RTS. RTS i RTV snadbevaču, na ime obavljanja poslova fakturisanja i naplate takse, plaćaju mesečnu naknadu u visini od tri odsto od iznosa prenetih sredstava RTS-u i RTV-u po osnovu takse


Taksa za Javnu medijsku ustanovu "Radio televizija Srbije" i Javnu medijsku ustanovu "Radio televizija Vojvodine" iznosiće 150 dinara, a građani će je plaćati kroz račun za struju, predviđeno je Predlogom zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

U periodu od 1. januara do 31. decembra 2016. godine javni medijski servisi delimično će se finansirati iz budžeta Republike Srbije, a delimično iz takse koja će iznositi 150 dinara, a biće naplaćena preko računa za utrošenu električnu energiju, što obezbeđuje visoki stepen naplate takse, predviđeno je Predlogom zakona, o kojem će parlament raspravljati na sednici koja počinje 21. decembra 2015. godine.

Sredstva od uplaćene takse na području Srbije van teritorije Vojvodina biće prihod RTS, dok će 70 odsto sredstava uplaćenih na teritoriji Vojvodine ići RTV, a ostatak RTS.

Predlogom zakona je predviđeno i da RTS i RTV snadbevaču, na ime obavljanja poslova fakturisanja i naplate takse, plaćaju mesečnu naknadu u visini od tri odsto od iznosa prenetih sredstava RTS-u i RTV-u po osnovu takse.

U obrazloženju Predloga zakona navodi se da se sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju u funkciji obezbeđivanja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika.

"Na ovaj način obezbeđuje se odgovarajući stabilan sistem finansiranja javnih medijskih servisa i njihova nezavisnost, a građani se manje finansijski opterećuju", navodi se u Predlogu zakona.

Za sprovođenje budućeg zakona obezbeđena su sredstva, a zakon će stupiti na snagu dan posle objavljivanja u "Sl. glasniku RS", kako bi se odmah obezbedili uslovi za nesmetan rad javnog servisa i obavljanja njihove delatnosti koja je u funkciji javnog interesa. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 20.12.2015.
Naslov: Redakcija