Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PREUZIMANJU OBAVEZA JAVNOG PREDUZEĆA "SRBIJAGAS" NOVI SAD PREMA PRIVREDNOM DRUŠTVU "NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE" A. D. NOVI SAD I PRETVARANJU TIH OBAVEZA U JAVNI DUG REPUBLIKE SRBIJE: Država će preuzeti 23,4 milijarde dinara dugova Srbijagasa prema NIS-u. Dug će biti izmiren do 2018. godine, a do kraja 2015. godine biće isplaćeno 20 odsto ukupnog duga


Dugovi Srbijagasa prema Naftnoj industriji Srbije (NIS) u iznosu od oko 23,4 milijarde dinara biće isplaćeni iz republičkog budžeta, predviđeno je Predlogom zakona o preuzimanju obaveza Javnog preduzeća "Srbijagas" Novi Sad prema privrednom društvu "Naftna industrija Srbije" a. d. Novi Sad i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije, koji je Vlada Republike Srbije dostavila Narodnoj skupštini na usvajanje.

Kako se navodi u Predlogu zakona dug će biti izmiren do 2018. godine, a plan je da se do kraja 2015. godine isplati 20 odsto ukupnog duga.

U obrazloženju se navodi da zbog finansijske situacije u Srbijagasu, odnosno velike kreditne izloženosti, nedovoljne naplate za isporučeni gas, nelikvidnosti privrede i daljinskog sistema grejanja, Srbijagas nije u mogućnosti da obezbedi finansijska sredstva i izmiri obaveze, a da pri tome ne ugrozi tekuće snabdevanje i plaćanje gasa. Zbog toga je neophodno da osnivač, odnosno Republika Srbija, obezbedi finansijska sredstva kako bi se izmirile obaveze pema NIS-u.

Kako se poslovanje Srbijagasa u periodu 2008-2013. godine odvijalo u neekonomskim uslovima, zbog dispariteta cena gasa, nelikvidnosti privrede i daljinskih sistema grejanja i preporuke da Srbijagas obezbeđuje gas preduzećima u restrukturiranju, došlo je do kašnjenja u izmirivanju obaveza prema NIS-u pa je između Srbije i NIS-a zaključen Memorandum o regulisanju potraživanja NIS-a prema Srbijagasu i HIP Petrohemija Pančevo.

U Memorandumu se navodi način regulisanja dugovanja Srbijagas prema NIS-u nastalih u periodu od 1. decembra 2011. do 31. marta 2013. godine.

Izvor: Vebsajt Politika, 18.12.2015.
Naslov: Redakcija