Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI: Predviđeno je da će poreski dužnik prvo smanjivati svoje osnovne obaveze, potom kamate, pa tek onda troškove. Predlaže se da se odredbe o zastarelosti prava na utvrđivanje, naplatu i povraćaj ne primenjuju na doprinose za obavezno socijalno osiguranje


Poreski dužnici konačno će lakše moći da izađu iz začaranog kruga dugovanja. Prema važećim propisima, od svakog uplaćenog dinara na ime nagomilanog duga poreznici su prvo namirivali troškove naplate i kamatu, pa tek ukoliko nešto preostane - smanjivala se i glavnica. Na nju se, opet, zaračunavala kamata, što je dužnike uvodilo u začaran krug.

Sudeći prema Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji će poslanici Narodne skupštine Republike Srbije razmatrati u okviru Desete sednice Drugog redovnog zasedanja, redosled naplate biće potpuno obrnut i to od 2016. godine.

Predlogom zakona dužnik će prvo smanjivati svoje osnovne obaveze, potom kamate, pa tek onda troškove.

Predlog zakona donosi još jednu važnu izmenu - neplaćeni doprinosi ne zastarevaju, što je izuzetno važno za radnike koji se oko ovog pitanja decenijama sude sa preduzećima.

Predlaže se da se odredbe o zastarelosti prava na utvrđivanje, naplatu i povraćaj ne primenjuju na doprinose za obavezno socijalno osiguranje, navodi Ministarstvo finansija.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B. - D. I. K., 19.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija