Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O JAVNOM TUŽILAŠTVU I O VISOKOM SAVETU TUŽILAŠTVA: Nedostaje 200 tužilaca


Srbiji nedostaje skoro 200 javnih tužilaca, sudski procesi za koje je javnost zainteresovana traju više godina bez pravnosnažno osuđujućih presuda, a poverenik za samostalnost tužilaca ne štiti tužioce od unutrašnjih pritisaka kojima su izloženi. Osim ovih, stav tužilaca koji je iznet na godišnjoj konferenciji Udruženja tužilaca Srbije (UTS) “Novi tužilački zakoni i borba protiv korupcije”, je i da tužilaštvo mora da bude samostalno i oslobođeno političkog uticaja, a policija nezavisna i oslobođena uticaja izvršne vlasti, kako bi borba protiv korupcije bila efikasna.

- Kako može samostalan javni tužilac, koji rukovodi policijom u predistražnom postupku, da obavlja svoj posao ako sa druge strane ima policiju koja nije operativno nezavisna - zapitala se Lidija Komlen Nikolić, predsednica Predsedništva UTS i podsetila na činjenicu da Ministarstvo unutrašnjih poslova duže od dve godine nema direktora policije, osobu koja je, po prirodi svoje funkcije, zadužena za operativni rad policije i zato najvažnija za saradnju sa tužilaštvom.

Govoreći o tome da li su novi zakoni (Zakon o javnom tužilaštvu i Zakon o Visokom savetu tužilaštva), pozitivno uticali na rad tužilaštva, Komlen Nikolić je naglasila da se “sa jedne strane nalazi pravna kultura u kojoj tužioci i dalje ne prihvataju u potpunosti samostalnost u radu, a sa druge strane - opstrukcija i otpor prema samostalnosti tužilaca koji dolaze iz samog vrha javno tužilačke organizacije”.

Okupljenima na konferenciji obratio se i doc.dr Miroslav Đorđević, potpredsednik Visokog saveta tužilaštva (VST), koji je rekao da najviše tužilačko telo, preduzima sve aktivnosti usvajanja podzakonskih akata u skladu sa rokom koji je opredeljen u Zakonu o javnom tužilaštvu("Sl. glasnik RS", br. 10/2023).

- Novi zakoni doneli su normativni okvir za samostalnost tužilaca jer anuliraju politički uticaj na izbor glavnog tužioca, a posebno je to izraženo kroz institute upućivanja i premeštaja tužilaca – ukazala je Bojana Šćepanović, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Obraćajući se prisutnima na konferenciji, Jan Bratu, ambasador OEBS u Srbiji poručio je tužiocima da je njihova autonomija istovremeno i njihova snaga i odgovornost i da se srpsko društvo oslanja na njih u svojim naporima da dalje napreduje.

Plamena Halačova, zamenica ambasadora EU u Srbiji, takođe, je podsetila da su nezavisnost tužilaca i transparentnost rada VST važni alati u borbi protiv korupcije i posebno istakla zabranu neprimerenog uticaja na tužioce, kao jedan od novih instituta u novim tužilačkim zakonima.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 18.11.2023.
Naslov: Redakcija