Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NA LISTI POSLODAVACA KOJI ZAPOŠLJAVAJU RADNIKE NA CRNO TRENUTNO 1543 IMENA: Na listi najviše poslodavaca koji se bave ugostiteljstvom, građevinom, zatim kozmetičari, frizeri i trgovci


Na crnoj listi poslodavaca koji zapošljavaju radnike na crno trenutno su 1.543 imena. Od početka septembra, kada je Ministarstvo za rad odlučilo da na svom sajtu objavljuje imena svih onih koji krše zakon, spisak se svake nedelje proširuje za oko 200 novih firmi.

Poslednji podaci govore da je na listi najviše onih koji se bave ugostiteljstvom, građevinom, zatim kozmetičari, frizeri i trgovci. Neretko inspektori uhvate u kršenju zakona i pekare, taksiste, ali i radnike u perionicama automobila i proizvodnji tekstila. Van propisanih okvira radile su i gazde koje drže firme za čišćenje zgrada, a u zoni nelegalnih poslova je sve češće i popravka i prepravka odeće. U jednom od nadzora na meti inspektora našli su se i zaposleni u poljoprivredi, kada je uhvaćeno čak 26 radnika bez ugovora o radu, a bez papira bili su i zaposleni u trgovinama cvećem, sadnicama, semenjem, đubrivima i kućnim ljubimcima.

Radnika na crno bilo je i kod poslodavaca koji se bave postavljanjem vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizovanih sistema, zatim onih koji se bave uslugama pripremanja i posluživanja pića, ali i proizvodnje opeke, crepa i građevinskih proizvoda od pečene gline.

Na sajtu Ministarstva za rad je i spisak firmi neregistrovanih u Agenciji za privredne registre. I na ovom spisku je najviše frizera, ugostitelja, građevinaca, ali i auto-mehaničara, trgovaca i krojača.

Izvor: Vebsajt Novosti, 20.11.2018.
Naslov: Redakcija