Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG IZMENA ZAKONA O BEZBEDNOSTI HRANE: Predlog zakona pred poslanicima u martu, jer se sada očekuje i usvajanje budžeta za sledeću godinu


Predlog izmena Zakona o bezbednosti hrane koji sadrži sve tekovine Evropske unije, trebalo bi da bude usvojen na proleće u Skupštini Srbije, kada počne redovno zasedanje, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je na panelu "Put ka evropskoj budućnosti Srbije - izmene zakona kao uslov transformacije društva" na konferenciji "Lideri transformacije društva" u Beogradu kazao da je Vlada Srbije usvojila na sednici izmene zakona o bezbednosti hrane, te da će rasprava o izmenama u Skupštini biti u martu, jer se sada očekuje i usvajanje budžeta za sledeću godinu.

"Ministarstvo je prihvatilo skoro sve sugestije o izmenama zakona o bezbednosti hrane koje je dobilo tokom javne rasprave, a one koje nismo, prihvatićemo najverovatnije preko amandmana u skupštinskoj raspravi", rekao je Nedimović u uvodnom obraćanju.

On je najavio da će se od 2019. pa na dalje govoriti o bezbednosti hrane i dodao da su neke stvari spremne, ali da što se tiče pregovora sa EU, odnosno poglavlja 12, Srbiju "čeka pakao".

"Sve što znamo moraćemo da promenimo, to će boleti i koštati, ali ako je na kraju cilj koji će se isplatiti, onda je sve to isplativo", ističe Nedimović.

Zahvalio je organizatorima konferencije na kojoj se govori o upravljanju otpadom, za šta je naveo da su važne stvari za poljoprivredu, o čemu, kaže, ljudi malo znaju.

"To se doživljava kao da nije bitno, da je višak. Ovde se sve završava na tome da sve što je višak završi u kanti, u najboljem slučaju, jer često završe na kantama ili nekom trećem mestu, u kanalu ili slično, počevši od otpadaka hrane, pa do životinja", naveo je ministaru.

Dodao je da se treba naviknuti da je i ono što ostane od poljoprivrede otpad i da na određen način s tim treba postupati.

Izvor: Vebsajt Novosti, 20.11.2018.
Naslov: Redakcija