Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI: Ciljevi budućeg zakona su da se svakom licu omogući delotvoran i jednak pristup pravdi, uspostavljanje sistema odgovornosti i kontrole kvaliteta, kao i Registra pružalaca tih usluga


Srbija bi na proleće mogla da dobije Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći o kojem se već više godina vodi javna diskusija kako bi se utvrdilo ko će biti pružaoci te vrste pomoći.

Naša država je jedina zemlja u Evropi koja nema Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, rekao je član Radne grupe za izradu Nacrta tog zakona Saša Gajin na okruglom stolu u Nišu povodom usaglašavanja zakonskog teksta.

Gajin je izrazio nadu da bi Srbija na proleće mogla da dobije taj Zakon čiji je cilj obezbeđivanje besplatne pravne pomoći za više od 800.000 građana Srbije koji nemaju dovoljno sredstava da sebi angažuju advokate i branioce koji bi zastupali njihove interese.

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći obezbeđuje pristup pravdi onim našim sugrađanima koji na drugi način ne mogu da dođu do nje, naglasio je on.

Gajin je naveo da, kada se radi o organizacijama koje pružaju besplatnu pravnu pomoć, postoje nevladine organizacije, profesionalna udruženja, sindikati koji u kontinuitetu, pored advokata, već više od 15 godina pružaju pravnu pomoć i da se sada ta njihova aktivnost reguliše zakonom, što je najviše značajno u pogledu kontrole kvaliteta.

Darja Koturović iz Ministarstva pravde navela je da su ciljevi budućeg zakona da se omogući svakom licu delotvoran i jednak pristup pravdi, uspostavljanje sistema, uspostavljanje odgovornosti i kontrole kvaliteta, kao i Registra pružalaca tih usluga.

Ona je dodala da sva istraživanja govore o veoma velikom broju ljudi koji bi bili korisnici tog zakona i da to govori o velikoj potrebi da on bude usvojen, ne bi li se tim građanima omogućio minimum pravne pomoći.

Okrugli sto je organizovalo je Ministarstvo pravde, uz podršku Multidonatorskog povereničkog fonda za podršku sektoru pravosuđa (MDTF-JSS) i Svetske banke.

Izvor: Vebsajt Blic, 20.11.2017.
Naslov: Redakcija