Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Utvrđeni Predlog zakona o dopunama Zakona o državljanstvu RS, Predlog zakona o poštanskim uslugama


Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici održanoj 20. novembra 2017. godine Predlog zakona o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije, kojim se stvara pravni osnov za centralizovano vođenje podataka o državljanstvu.

Predlogom zakona o dopunama Zakona o državljanstvu, preko centralnog registra biće omogućeno građanima da pribave uverenje o državljanstvu bilo gde na teritoriji Republike Srbije, bez obzira na to gde su upisani u evidencijama državljana.

Nadležni organi već sprovode aktivnosti kojim će se povećati efikasnost u praksi, uštedeti vreme kako građanima, tako i zaposlenima.

Takođe, usvojen je i Predlog zakona o poštanskim uslugama, kojim se obezbeđuje veći stepen zaštite korisnika ovih usluga, kao i odgovornost poštanskih operatera i pošiljaoca.

Svrha i osnovni razlozi za donošenje novog zakona o poštanskim uslugama ogledaju se pre svega u podizanju kvaliteta poštanskih usluga, efikasnijem funkcionisanju poštanske mreže i unapređenju uslova pristupa toj mreži.

Takođe, ovo zakonsko rešenje dovelo bi do razvoja tržišta poštanskih usluga, shodno potrebama privrede i građana.

Time bi se obezbedilo da univerzalne poštanske usluge budu u potpunosti u skladu sa društvenim, ekonomskim i tehnološkim okruženjem.

Donošenjem ovog zakona reguliše se tržište poštanskih usluga, postiže se usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije, aktima Svetskog poštanskog saveza i zahtevima Svetske trgovinske organizacije.

Izvor: Vebsajt Vlade, 20.11.2017.
Naslov: Redakcija