Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O OBLIKU I SADRŽINI OBRASCA PONUDE FINANSIJSKE POGODBE: Trgovac je dužan da izrazi cenu u jedinici mere, kako bi kupac pre kupovine mogao da proceni da li ga roba košta više ako je kupi na meru ili odloženo


Od 18. novembra 2017. godine, na snazi je novi Pravilnik o obliku i sadržini obrasca ponude finansijske pogodbe ("Sl. glasnik RS", br. 101/2017 - dalje: Pravilnik), za trgovce koji prodaju robu ili usluge na odloženo plaćanje. Novim Pravilnikom zakonodavac želi da natera trgovce da u obrascu precizno evidentiraju da li će naplaćivati kamatu, visinu učešća ili popust ako prodaju robu na rate.

Osim osnovnih podataka u obrascu, trgovac mora da navede na koliko rata daje robu, da li ima razlike u prodajnoj ceni za gotovinu ili na odloženo.

Takođe, trgovac je dužan da izrazi cenu u jedinici mere, kako bi kupac pre kupovine mogao da proceni da li ga roba košta više ako je kupi na meru ili odloženo.

Stručnjaci kažu da se nešto slično već primenjuje kod suhomesnatih proizvoda i slatkiša i da ne očekuju probleme u primeni propisa.

"Kupujete čokoladu od 100 grama pa vidite jedna cena, za 200 grama druga cena. Ako pogledate po kilogramu, po pravilu će biti veća cena za manje pakovanje po kilogramu. To je obaveza koju su trgovci primili sa izvesnim negodovanjem, međutim sada je to uobičajeno", ističe Andrija Jovičić, privredni savetnik.

Ako se trgovci ogluše o primenu propisa predviđena je mandatna kazna od čak 800.000 dinara.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Stojev, 17.11.2017.
Naslov: Redakcija