Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Zaključeni spiskovi za izbor predsednika AKB, Upravni odbor i za Advokatsku komoru Srbije. Izborna sednica Skupštine AKB zakazana za 3. decembar 2016. godine


Trka za prvog čoveka Advokatske komore Beograda od petka, 18. novembra 2016. godine se i zvanično zahuktala, jer su zaključeni spiskovi za predsednika, Upravni odbor i za Advokatsku komoru Srbije. Takođe su zaključeni i birački spiskovi, sa kojih su izbrisani svi advokati zaposleni u ortačkim društvima.

Ova poslednja stavka izazvala je pravi rat među pravnim zastupnicima. Oko nje su se lomila koplja i na Skupštini AKB, pre dva meseca, kada je Skupština izglasala novi Statut Advokatske komore Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 93/2016), po kome će advokatima koji rade u ortačkim društvima, a nisu ortaci, bez obzira na to što su članovi Komore i što uredno plaćaju članarinu i poreze, biti oduzeto biračko pravo.

- Statut Komore je precizan - kaže predsednik Izborne komisije AKB Milinko Trifković. - Na biračkom spisku ortačkih društava mogu da ostanu samo ortaci koji su prijavljeni u APR-u, ali ne i ostali advokati koji se nalaze kao zaposleni na njihovom pečatu i sajtu.

Time je Komora, po rečima predsednika AKB Slobodana Šoškića, pokušala "da zaštiti struku od velikih kancelarija, koje bi pojele male advokate". Šoškić dodaje da, ukoliko ne bude dosledno ispoštovan Statut, izborna skupština, zakazana za 3. decembar 2016. godine, biće odložena.

Zaključivanju biračkih spiskova prethodilo je cirkularno pismo sa potpisom Milinka Trifkovića, poslato svim advokatima koji imaju prijavljene kancelarije na istim adresama. U dopisu se traži od advokata da dostave sve što smatraju bitnim da bi ostvarili svoje biračko pravo u skladu sa Statutom.

I još se navodi da se biračko pravo oduzima pojedincima, u skladu sa etičkim kodeksom branše, koji kaže da advokat ne sme da prihvati poslove koji ga dovode u podređen položaj ili ugrožavaju njegovu samostalnost i nezavisnost.

- Pojedinačna prava mogu se oduzimati samo pojedinačnim pravnim aktima - kaže advokat Tihomir Hrnjak. - Biračko pravo je zagarantovano Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), pa ni Statut, ni bilo koji opšti akt, ne može oduzimati pojedinačna prava bez odgovarajućih odluka nadležnih organa AKB.

On dodaje da se u pismu od advokata traži da dokazuju negativne činjenice, odnosno da nisu oni ti koji gube biračko pravo, a to je procesno apsurdno.

Za predsednika AKB prijavilo se osam kandidata, za upravni odbor 120 i za delegate u Advokatskoj komori Srbije 400.

Kandidati za predsednika su Slobodan Šoškić, Jugoslav Tintor, Vladimir Gajić, Veljko Vukotić, Zora Dobričanin Nikodijević, Mira Mosurović, Goran Nikić i Dragan Bajer.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 19.11. 2016.
Naslov: Redakcija