Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Vlada RS usvojila Predlog zakona, koji će u skupštinsku proceduru biti upućen do kraja novembra 2016. godine. Uvodi se javni interes u uređenje fasada, liftova i javnih krovova. Više neće moći da postoje zgrade u kojima nema skupštine stanara, a tamo gde ona nije formirana lokalna samouprava će postavljati privremenog upravnika koji obavlja poslove u ime skupštine stanara. Zgrade koje imaju manje od pet stanova neće morati da formiraju skupštine stanara već će samo jedan od njih biti postavljen za upravitelja


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, čije je donošenje inicirao Grad Beograd, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić, navodeći da će se Predlog zakona do kraja novembra 2016. godine naći u skupštinskoj proceduri.

On je precizirao da će ovaj zakon uvesti red u održavanje stambenih zgrada.

"Uvodi se javni interes u uređenje fasada, liftova i javnih krovova što će nama kao Gradu omogućiti da kreiramo čitav niz programa zajedno sa građanima", rekao je Vesić.

Pored toga, dodao je, više neće moći da postoje zgrade u kojima nema skupštine stanara, a tamo gde ona nije formirana lokalna samouprava će postavljati privremenog upravnika koji obavlja poslove u ime skupštine stanara.

On je objasnio da su promenjena i pravila u radu skupštine stanara i sada će većinska odluka važiti apsolutno za sve pa neće moći, kao što je do sada bio slučaj, jedan stanar da je blokira.

"Uvođenjem javnog interesa kada su u pitanju hitne intervencije omogućiće se ulazak u stan u kojem je problem koji utiče i na druge stanove, poput curenja vode, pa će se kvar lakše popravljati. Pored toga više neće postojati predsednik skupštine stanara već upravnik zgrade koji će biti jedan od stanara", rekao je Vesić.

On je napomenuo da stanari, međutim, imaju i mogućnost da izaberu i profesionalnog upravitelja, što znači da će neko stručno da se bavi održavanjem zgrade.

"Uvodi se i komora profesionalnih upravitelja koja će biti pri privrednoj komori i ti ljudi će proći posebne obuke. Verujem da će stanari novih zgrada želeti da imaju stručne ljude poput domara koji će se brinuti o njihovom održavanju", rekao je Vesić.

On je precizirao da zgrade koje imaju manje od pet stanova neće morati da formiraju skupštine stanara već će samo jedan od njih biti postavljen za upravitelja.

Tačno će se znati i ko sve izdaje stan podstanarima, pa se očekuje i masovnija naplata poreza na izdavanje stana koji iznosi 20 odsto.

Predlog zakona predviđa i novčanu kaznu od 5.000 do 50.000 dinara za stanodavca ako upravniku zgrade ne prijavi podstanare.

Izvor: Vebsajt Tanjug i N1, 20.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija