Zastava Bosne i Hercegovine

MENJA SE UREDBA O MERAMA ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI COVID-19: Od 23. oktobra, od 22 časa, uvode obavezne kovid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je, nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, da se od subote, 23. oktobra, od 22 časa, uvode obavezne kovid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

Brnabić je objasnila da se to odnosi na sve ugostiteljske objekte – restorane, kafiće, barove i sve slične objekte nakon 22 časa, tako da neće moći da se boravi u zatvorenom bez validne kovid propusnice.

Ona je precizirala da validna kovid propusnica znači potvrdu o primljenoj drugoj vakcini u periodu do sedam meseci – 210 dana, ili treće doze posle najviše sedam meseci od druge, ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili antigenski ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o preležanom kovidu u periodu do 210 dana.

Kovid redar će skenirati QR kod, koji pokazuje da li je sertifikat validan, navela je premijerka i dodala da će sertifikat moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu, preko mobilnog telefona.

Prema njenim rečima, bilo je problema oko fotografija na kovid propusnicama, tako da one neće imati fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu, bilo ličnu kartu ili pasoš ili drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.

Za strane državljane je potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata, ukazala je Brnabić i najavila da će Vlada odluku o uvođenju kovid propusnica usvojiti na sutrašnjoj redovnoj sednici.

Premijerka je objasnila da se kovid sertifikati uvode u ugostiteljske objekte zato što u to vreme ima mnogo više ljudi u zatvorenom prostoru, više muzike i više kontakata nego u 9 časova ujutru.

Mera uvođenja kovid propusnica važiće i za svadbe i druga veselja organizovana u zatvorenom nakon 22 časa, podvukla je ona i precizirala da, ako neko želi slavlje na otvorenom, onda ne treba kovid propusnica, kao ni za takve događaje u zatvorenom, koji će se završiti do 22 časa.

Prema njenim rečima, ne moraju svi koji dolaze na slavlje da budu vakcinisani, već mogu da se testiraju kako bi svi bili bezbedni.

Brnabić je ocenila da će biti problema u implementaciji odluke o kovid propusnica u manjim sredinama, zbog čega je apelovala na ličnu i građansku odgovornost, jer se ne može sve iskontrolisati.

Ukoliko neko hoće da vara po tom pitanju, neće prevariti državu, već sebe i svoje bližnje, ukazala je ona i dodala da će u manjim sredinama biti od pomoći i to što nema mnogo ugostiteljskih objekata koji rade kasno uveče.

Ona je ukazala na to da nepoštovanje mera svi vide i niko ne reaguje, zbog čega se krenulo u pooštrenu kontrolu, tako da je ove nedelje u odnosu na prethodnu nedelju 10 odsto više inspekcijskih nadzora, ali je broj prekršajnih naloga veći za 220 odsto, uz napomenu da je najviše kazni bilo za tržne centre, prodavnice i javni prevoz.

Brnabić je precizirala da će primenu kovid propusnica kontrolisati i komunalna inspekcija, ali i sve druge nadležne inspekcije, kao što sada sve inspekcije kontrolišu nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Predsednica Vlade je ponovila da ne želi da čuje da ne postoje kapaciteti za kontrolisanje poštovanja mera, zbog čega je prošle nedelje održan sastanak Koordinacione komisije za poštovanje mera.

Ukoliko treba veterinarska inspekcija, fitosanitarna i nuklearna inspekcija da se uključe, neka to učine, samo da iskontrolišemo da se postojeće mere poštuju, naglasila je ona.

Izvor: Vebsajt Vlade, 20.10.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija