Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O MEMORIJALNOM CENTRU "STARO SAJMIŠTE": Predlog zakona u skupštinskoj proceduri do kraja 2019. godine


Nacrt zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište" koji predviđa formiranje nove ustanove kulture na republičkom nivou trebalo bi da uđe u Narodnu skupštinu u decembru, rekla je predsednica Radne grupe za Nacrt zakona i pomoćnica ministra kulture za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Asja Drača Muntean.

Ona je rekla da će prema zakonu ustanova "Staro sajmište" obuhvati dva ključna perioda - "Jevrejski logor Zemun" do 1942. godine, i drugu istorijsku celinu "Prihvatni logor Zemun".

"Ova ustanova će biti vrlo kompleksna. Pored toga što se će baviti sećanjem na ono što se desilo na Starom sajmištu biće i istraživačka, u svojoj formi će imati arhiv, biblioteku, odeljenje za međunarodnu saradnju. Mi vidimo da će se ona uklopiti u mrežu muzeja koji se bave kulturom sećanja", rekla je Drača Muntean.

Ona je učestvovala na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona koja je organizovana u Spomen-muzeju "21. oktobar" u Parku Šumarice.

Javna rasprava je zakazana i za 25. oktobar u subotičkoj Sinagogi i 30. oktobra u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.

"U novembru nas očekuje usklađivanje teksta zakona u zavisnosti od komentara na zakon. Očekujemo da zakon početkom decembra prođe proceduru u Vladi i dalje prema Narodnoj skupštini", rekla je Drača Muntean.

Prema njenim rečima, podjednako je važno da pored usvajanja Nacrta zakona krene obnova na "Starom sajmištu".

"Prvi projekat je rehabilitacija centralne kule. U toku je izrada projektne dokumentacije i mi se nadamo da će radovi početi na proleće", rekla je Drača Muntean.

Dodala je da je predviđeno da radove na centralnoj kuli čija je vrednost oko 1,5 miliona evra finansira Vlada Republike Srbije.

Memorijalni centar će obuhvatiti ceo kulturni prostor današnjeg "Starog sajmišta" i ideja je da se vrši uporedna eksproprijacija zemljišta i zgrada i onda će, fazno, Memorijalni centar dopunjavati svoje objekte i prostore.

Izvor: Vebsajt Danas, 16.10.2019.
Naslov: Redakcija