Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Stanari su dužni da registruju stambenu zajednicu i izaberu upravnika ukoliko u zgradi postoje najmanje tri stana. Ipak, porodične kuće sa dva stana nemaju obavezu da se registruju


Upravnik će voditi glavnu reč i pitaće se o radovima i u privatnoj kući. Ovakvog epiloga uplašila se porodica Aćimović, koja stanuje u Ulici Danila Ilića 8A na Karaburmi, kada je nedavno ispred ulaznih vrata ugledala okačeno rešenje da se njihovoj "stambenoj zajednici" dodeljuje prinudni upravnik. Iako je reč o grešci, ovaj birokratski apsurd doveo je bračni par u devetoj deceniji života do toga da moraju da ulažu žalbu i dokazuju da ne žive u zgradi i nemaju susede unutar sopstvene kuće.

Ana (85) i Predrag (88) poslednjih dana na vezi su sa inspektorima Opštine Palilula, pokušavajući da dokažu da njima upravnik nije potreban. Papir sa rešenjem o upisu njihove stambene zajednice u registar i imenovanju prinudne uprave Aćimovići su slučajno ugledali na kutiji od strujomera.

- Veoma sam se uzrujala, jer mi u ovoj kući živimo sa sinom, nikakva zgrada nije u pitanju - kaže Ana. Predrag je u pravi mah mislio da neko zbija s njim šalu.

- Mislio sam da su me proglasili nesposobnim da upravljam svojom kućom i životom, pa da mi treba tutor - objašnjava Predrag. - Napominjem da ovde nema zajednice stanara već da sam jedini vlasnik i da na ovoj adresi živi samo moja porodica.

Kako se navodi u obrazloženju, koje i dalje stoji na njihovoj kući, komunalni inspektor obavio je inspekcijski nadzor i utvrdio da zgrada u Danila Ilića 8a nije registrovala stambenu zajednicu u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon). Iz tog razloga, njima je dodeljen prinudni upravnika iz registra profesionalnih upravnika.

U Opštini Palilula se pravdaju time da nisu znali da je reč o privatnoj kući.

- Imali su mogućnost žalbe u roku od osam dana od prijema, ali žalba do danas nije uložena - objašnjavaju u Opštini Palilula. - U trenutku izdavanja rešenja, nismo imali informaciju da je u pitanju porodična stambena zgrada sa jednim vlasnikom. Izvršićemo kontrolni inspekcijski nadzor.

Upravnik Tomaš Miličić, kome je dodeljena prinudna uprava nad objektom na pomenutoj adresi, tvrdi da je sve radio po Zakonu, iako ovde Zakon prkosi logici.

- Kada sam dobio rešenje da sam upravnik, okačio sam na zgradi obaveštenje da sazivam sastanak. Niko se nije pojavio na tom sastanku, a papir je skinut - tvrdi Miličić.

Na pitanje da li ikada pokucao na vrata "zgrade" kojom "gazduje" kako bi video s kim bi trebalo da sarađuje, odgovara:

- Po Zakonu ne smem da ulazim u zgradu, samo da sazovem sastanak, pa da se oni pojave - kaže prinudni upravnik. - Pitajte Opštinu što je dodelila to rešenje.

Iako po ovom rešenju, upravnika imaju skoro četiri meseca, još im nije došao na naplatu upravnički rad.

- Nismo primetili jer nam uz račune nije stizala taksa za upravnika - objašnjavaju Aćimovići.

Pošto se niko od stanara nije pojavio na sastanku, upravnik nije mogao da donese odluku o visini takse za njegovo angažovanje, kao ni za tekuće i investiciono održavanje.

Po Zakonu, stanari su dužni da registruju stambenu zajednicu i izaberu upravnika ukoliko u zgradi postoje najmanje tri stana. Ipak, porodične kuće sa dva stana nemaju obavezu da se registruju.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković, 15.10.2019.
Naslov: Redakcija