Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Rok za zamenu starih zdravstvenih knjižica za nove elektronske kartice je 31. decembar 2016. godine. Pored zahteva potrebna dokumenta su stara tj. važeća zdravstvena knjižica, lična karta i uplatnica na 400 dinara, ukoliko osiguranik nije iz grupe koja ne plaća tu sumu. Radno vreme šaltera RFZO produženo je u ispostavama Novi Beograd, Voždovac, Zvezdara, Stari grad, kao i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu


Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) obezbedio je skoro 8.000 čitača elektronskih kartica, te nijedan osiguranik ne sme da bude vraćen sa šaltera bilo koje zdravstvene ustanove, rekla je v. d. direktora RFZO, Verica Lazić.

Lazić je objasnila da se na elektronskim karticama nalaze svi podaci osiguranika, a da ustanove imaju alate da provere validnost elektronske kartice.

"Osim toga, šalterski radnik to može da proveri preko veb-servisa, sajta, ili samim kontaktiranjem naše ispostave. Na direktorima zdravstvenih ustanova je da organizuju posao i da šalterski radnici ne vraćaju osiguranike sa novim karticama", rekla je Lazićeva.

V. d. direktora RFZO naglašava da sistem funkcioniše i da "mora da funkcioniše" i podvlači da je RFZO blagovremeno, tokom 2015. godine obaveštavao sve direktore zdravstvenih ustanova kako funkcioniše sistem elektronske zdravstvene kartice.

Dodaje i da su zaposleni u Fondu vršili obuku šalterskih radnika u svim ustanovama, tako da, smatra Lazićeva, sistem zaista mora da funkcioniše.

Dodala je da je rok za zamenu starih zdravstvenih knjižica za nove elektronske kartice 31. decembar 2016. godine, a da su, pored zahteva, potrebna dokumenta stara - važeća zdravstvena knjižica, lična karta i uplatnica na 400 dinara, ukoliko osiguranik nije iz grupe koja ne plaća tu sumu.

Socijalno ugrožene kategorije stanovništva, žrtve nasilja u porodici, sva novorođena deca, kao i deca sa posebnim potrebama ne plaćaju 400 dinara za izradu kartice zdravstvenog osiguranja.

Ona smatra da je "negativna kampanja tokom 2013. godine" destimulisala osiguranike RFZO da blagovremeno zamene knjižice, tako da čekaju poslednji momenat, ali je dodala da je radno vreme šaltera produženo u ispostavama gde su gužve, odnosno u ispostavama Novi Beograd, Voždovac, Zvezdara, Stari grad, kao i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu.

Nove elektronske zdravstvene kartice mogu se dobiti na 180 lokacija RFZO u Srbiji, a svi direktori filijala produžiće radno vreme u skladu sa potrebama.

Izvor: Vebsajt RTS, Verica Lazić, 20.10.2016.
Naslov: Redakcija