Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Lokalne samouprave imaju rok do 27. novembra 2016. godine da evidentiraju sve nelegalno izgrađene objekte na svojoj teritoriji. Najveći broj objekata koji je preostao za popis su pomoćni i ekonomski objekti, te će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izraditi uputstvo kako bi olakšalo popis tih objekata


Koliko u Srbiji ima nelegalnih objekata trebalo bi da saznamo 27. novembra 2016. godine, kada ističe rok od godinu dana dat lokalnim samoupravama da ih popišu.

Opštinama rok ističe za nešto više od mesec dana, a nekima, ako bi radili ovim tempom, ne bi pomoglo ni da je rok 10 godina. Tako je u Paraćinu u 2016. godini popisano oko 700 bespravnih objekata, a procenjuju da im je ostalo još gotovo osam hiljada.

"U Paraćinu postoji nedostatak radne snage i ovo sada što radimo, radimo, da tako kažem, pomoću štapa i kanapa, sa velikim naprezanjem i sa velikom mukom", kaže načelnik Odeljenja za urbanizam u Paraćinu, Radomir Živković.

Ne razlikuje se mnogo ni Beograd. Neće stići da popiše sve nelegalne objekte. Do sada je evidentirano oko devet hiljada, računaju da ima ih još nekoliko hiljada.

"Inspekcije pokušavaju da popišu sve objekte, ali takođe postoji mogućnost da ljudi koji imaju nelegalne objekte da ih sami prijave inspekcijama i na taj način olakšaju, odnosno omoguće sebi da budu popisani, jer je to uslov za dalji postupak po Zakonu o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon)", navodi gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

Kakva je sankcija za opštine i gradove koji ne urade posao na vreme?

"Po Zakonu nije predviđena sankcija za probijanje tog roka", kaže državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Aleksandra Damnjanović.

Ipak, u Ministarstvu veruju da će većina popis završiti.

"Najveći broj objekata koji je preostao za popis su pomoćni i ekonomski objekti, u tom smislu Ministarstvo ide korak dalje i uradiće jedno uputstvo kako bi olakšalo popis upravo tih ekonomskih i pomoćnih objekata", ističe Damnjanović.

Opštine i gradovi uputstvo će dobiti, ako već nisu, do kraja ove nedelje, tvrde u Ministarstvu.

Izvor: Vebsajt RTS, Tamara Tankosić, 19.10.2016.
Naslov: Redakcija