Zastava Bosne i Hercegovine

JAVNOBELEŽNIČKA KOMORA SRBIJE PRIMLJENA U ČLANSTVO MEĐUNARODNE UNIJE NOTARA: Članstvom u ovoj organizaciji JKS je stekla uslove da postane posmatrač Evropske mreže notara do ulaska Srbije u EU


Prijem Javnobeležničke komore Srbije u članstvo Međunarodne unije notara (MNU), ministar pravde Nela Kuburović ocenila je kao potvrdu da je ta nova profesija dobro radila prethodne dve godine od uvođena javnog beležništva u naš pravosudni sistem.

"To je potvrda da smo dobro radili i ispunili uslove za članstvo u MNU, ali predstavlja i uslov za sledeći korak jer postajemo posmatrač Evropske mreže notara do ulaska u Evropsku uniju", rekla je Kuburović.

Ministarka pravde je podsetila da je Komisija te organizacije u tri navrata dolazila u Beograd i vršila procenu našeg zakonodavnog okvira, kao i da li je javno beležništvo u Srbiji implementirano na odgovarajući način.

Kada je u pitanju Javnobeležnička profesija, ukazala da je Akcionim planom za Poglavlje 23 predviđeno unapređenje javnog beležništva, pre svega u pogledu njihovih ovlašćenja.

"Ono što treba da radimo jeste da izvršimo analizu zakonodavnog okvira i da ga uskladimo sa dobrom praksom evropskih zemalja, odnosno da naše zakonodavstvo uskladimo sa odgovarajućim direktivama koje regulišu upravo položaj javnog beležnika", napomenula je ministarka.

Na Kongresu notara koji traje do 22. oktobra 2016. godine tokom svečanog otvaranja, nakon samo dve godine postojanja, Javnobeležnička komora Srbije primljena u punopravno članstvo Međunarodne unije notara, kao 87. članica te svetske organizacije koja postoji od 1948. godine.

Dobrodošlicu u članstvo Srbiji je poželeo predsednik MNU, Danijel Sedar Sengora, nakon čega je predsednik JKS Miodrag Đukanović u ime srpske Komore uz himnu Bože pravde svečano uvrstio zastavu Republike Srbije među državne zastave ostalih članica Međunarodne unije notara i položio svečanu zakletvu.

Nakon ceremonije, Đukanović je ocenio da će prijem u članstvo MNU ubrzati razvoj notarstva u Srbiji i doprineti da "stignemo negde gde su evropske zemlje u kojima notarstvo postoji po nekoliko stotina godina".

"Vrlo značajnu ulogu u uspostavljanju notarstva u Srbiji pa samim tim i za prijem u ovo članstvo imalo je Ministarstvo pravde", napomenuo je Đukanović posebno se zahvalivši bivšem i sadašnjem ministru pravde Nikoli Selakoviću i Neli Kuburović.

Đukanović je ukazao da je prijem JKS izuzetno značajan događaj koji pokazuje da je javnobelezništvo u roku od dve godine uspelo da ispuni veoma zahtevne uslove kakve ima MNU, kao najstarija, najmasovnija i najznačajnija organizacija notara u svetu.

Član Visokog savete Francuske i notar u Parizu Stefan Zečević kaže da je prijem u članstvo svetske unije notara istorijski momenat za veoma mlado beležništvo u Srbiji.

"Više od 80 članova MNU čini jednom velikom porodicom notara, koja se prostire na pet kontinenata", naveo je Zečević.

On je izrazio zadovoljstvo što se to dogodilo baš u Parizu na Kongresu koji se, kako je ukazao održava tek treći put od osnivanja MNU 1948. godine.

Članstvo u MNU, kako je napomenuo, obezbediće javnom beležništvu u Srbiji tehničku podršku, političku podršku i podršku u svakom drugom pogledu.

Što se tiče saradnje između francuskog Visokog saveta i srpske Javnobeležničke Komore, Zečević je rekao da Savet obezbeđuje kontinuirane obuke sprskih beležnika kada je u pitanju dobra i viševekovna praksa evropskog notarijata.

Međunarodna unija notara ima za cilj promociju, koordinaciju i razvoj javnobeležničke delatnosti i aktivnosti u svetu.

Tu organizaciju osnovalo je 19 zemalja u Buenos Airesu 1948. godine. Njen zadatak je da promoviše, koordinira i razvija poslove i aktivnosti notara širom sveta i da obezbedi ugled i nezavisnost neophodnu za pružanje optimalne usluge pojedincima i društvima kroz blisku saradnju između notarskih komora.

Članstvom u ovoj organizaciji JKS je stekla uslove da kao kandidat za članstvo u EU postanemo posmatrač u drugoj najznačajnijoj notarskoj organizaciji - Notarijatu EU.

U radu Kongresa učestvuje više od 1.000 notara iz celog sveta među kojima su i članovi sprske delegacije na čelu da predsednikom JKS Miodragom Đukanovićem.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 20.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija