Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Licu koje upravlja vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita za makar jednu kategoriju vozilo će biti oduzimano. Policija će na licu mesta oduzimati vozilo od vozača, najpre privremeno, a po pravosnažnoj odluci i trajno. Vozilo će da bude oduzeto i ako njime ne upravlja vlasnik. Vozila će potom biti prodavana na aukciji, a novac će biti uplaćivan na račun Fonda za bezbednost saobraćaja


Ko bude uhvaćen da upravlja vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita za makar jednu kategoriju, ostaće bez vozila. To predviđa Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji bi trebalo da bude usvojen 2017. godine.

Policija će, kako kaže Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja, na licu mesta, najpre privremeno, oduzimati vozilo od vozača koji ima više od dva promila alkohola u krvi i nijednu položenu kategoriju, a po pravosnažnoj odluci i trajno.

Vozila će potom biti prodavana na aukciji, a novac će biti uplaćivan na račun Fonda za bezbednost saobraćaja.

Vozilo će da bude oduzeto i ako njime ne upravlja vlasnik, što će naročito uticati na slučajeve kada, na primer, maloletno dete, sa ili bez pristanka roditelja, uzme auto da se provoza sa drugarima, naravno bez položenog vozačkog ispita.

- Primenjivaće se zakonom utvrđena pretpostavka da vozilo u tom slučaju nije ukradeno. Roditelji se često pravdaju da su im deca bez dozvole uzela automobil, a maloletniku ne možete ništa. Niti može prekršajno da odgovara, niti možete da mu oduzmete dozvolu, jer je nema. E, pa sada, neka se roditelji zamisle - kaže Okanović.

Od oduzimanja će biti izuzeta vozila koja su rentirana, odnosno ukradena. Krađa će, međutim, morati da se dokaže.

Ista zakonska odredba bila je predložena i u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US) iz 2009. godine, ali je ona tada povučena. Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić, predlagao je donošenje ovakvog zakona još 2006. godine.

- Ako vam policajac nađe pištolj za koji nemate dozvolu, on će vam ga oduzeti. Isto tako, ako automobil vozite bez položenog ispita, ili sa više od dva promila alkohola u krvi biće vam oduzet, jer ste ga koristili na način koji nije dozvoljen. Automobil je vrlo opasno sredstvo, ako njime rukujete na način kako to nije predviđeno - kaže Vujanić.

Ima, međutim, pravnika koji ocenjuju da se na ovaj način krši Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), jer se oduzima nečija privatna imovina za načinjen prekršaj. Imovina se, inače, može uzeti ako je njome izvršeno krivično delo, ili je nastala kao posledica krivičnog dela.

Damir Okanović, međutim, tvrdi da i Zakon o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013 i 13/2016) predviđa oduzimanje imovine kojom je načinjen prekršaj. On navodi i da su mnogi automobili ranije već oduzeti zbog carinskih prekršaja, kao i zbog nelegalnog taksiranja.

- I niko nikada od tih ljudi nije uspeo da vrati svoje vozilo nazad, tako da priče da to nije po Ustavu ne stoje - kaže Okanović.

Profesor Vujanić navodi i da se u američkoj državi Kaliforniji još 1997. godine primenjuje zakon po kojem se nesavesnim vozačima oduzimaju vozila.

- Koje je drugo rešenje ako vas, recimo, jednom uhvate pijanog za volanom, zabrane vam upravljanje vozilom, a potom vas ponovo uhvate u istom prekršaju - pita se Vujanić.

Osim trajnog oduzimanja vozila, Nacrt zakona predviđa i druge oštre kazne. Vozači koji budu uhvaćeni pijani za volanom ubuduće bi u zatvoru provodili od 30 do 60 dana, umesto sadašnjih 15 do 60 dana, a dozvola će im biti oduzimana na najmanje devet meseci, do godinu dana. Vozači sa više od dva promila alkohola u krvi kažnjavaće se i sa 15 kaznenih poena, u odnosu na sadašnjih 14 poena.

Izvor: Vebsajt Blic, M. R. Petrović, 20.10.2016.
Naslov: Redakcija