Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Poslanik podneo Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga


U Narodnu skupštinu Republike Srbije, 20. oktobra 2015. godine, podnet je Predlog zakona, čiji je predlagač poslanik u Narodnoj skupštini.

Reč je o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, čiji je predlagač narodni poslanik Ivan Jovanović.

U obrazloženju Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga predlagač navodi da je Narodna Skupština Republike Srbije u cilju zaštite bankarskih klijenata 2011. godine usvojila Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 139/2014 - dalje: Zakon). Primena Zakona dovela je do određenog poboljšanja položaja građana u smislu bolje informisanosti i ograničenja samovolje banaka prilikom zaključivanja ugovora. Međutim,u praksi su primećene i određene zloupotrebe od strane banaka i stoga je neophodno izvršiti izmene i dopune ovog Zakona kako bi se sprečilo njihovo ponavljanje u budućnosti.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga obuhvaćena su i pravna lica i preduzetnici, a ne samo građani, zato što je uočeno da su ovi klijenti takođe izloženi samovolji banaka prilikom zaključivanja ugovora. Ovo se naročito odnosi na segment malih i srednjih preduzeća, koja imaju najslabiju pregovaračku snagu. Kao posledicu ove prakse imamo činjenicu da Srbija u korporativnom sektoru ima ubedljivo najveće realne bankarske marže u Evropi, čime se značajno narušava njihova konkurentska pozicija na evropskom i svetskom tržištu, dodaje se u obrazloženju.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 20.10.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija