Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VIŠKOVIMA HRANE: Cilj propisa je štednja i briga o najugroženijim slojevima stanovništva


Cilj Zakona o viškovima hrane je štednja i briga o najugroženijim slojevima stanovništva, izjavio je član radne grupe za izradu tog zakona Vladimir Marinković, izrazivši nadu da će analize u toj oblasti biti završene do kraja 2015. godine.

Uzor za ovaj zakon bila je Francuska, koja je utvrdila da se u toj državi godišnje baci hrane u vrednosti od nekoliko milijardi evra, a kako navodi Marinković ta cifra je i u Srbiji, takođe, veoma visoka.

Prema njegovim rečima, cilj je da se i onim ljudima, koji su korisnici van narodnih kuhinja, obezbedi mogućnost za egzistenciju, jer za to postoje potencijali.

Marinković je ukazao na pilot projekat, koji sprovodi Studentski centar u Kragujevcu, gde je za manje od godinu dana podeljeno više od 13.000 obroka.

"Imamo mogućnost preko studentskih centara, velikih hipermarketa, trgovinskih lanaca, malih preduzeća, pekara, da to uradimo i omogućimo, da budemo socijalno odgovorni", najavio je Marinković.

Marinković je izrazio nadu da će uspeti da sa Ministarstvom finansija postignu dogovor da se hrana distribuirana na ovaj način oslobodi plaćanja poreza na dodatu vrednost.

"Potrebno je osmisliti modele transporta, distribucije, napraviti dogovore sa velikim trgovinskim centrima i malim preduzećima, studentskim centrima i svima onima koji proizvode hranu, Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, na koji način će se vršiti kontrola", dodao je Marinković.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 20.10.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija