Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O HITNOM OBAVEŠTAVANJU JAVNOSTI O NESTANKU MALOLETNOG LICA: Mediji dužni da bez odlaganja objave obaveštenje o nestanku deteta, koje dobiju od ministarstva nadležnog za poslove informisanja


Sistem za hitno obaveštavanje javnosti o nestaloj deci biće zvanično u upotrebi od 1. novembra, kaže Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu. On dodaje da je zadovoljan Pravilnikom o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica ("Sl. glasnik RS", br. 78/2023) koji je REM doneo, ali da će se sistem dodatno unapređivati.

“Zajedno smo radili na tome, mnogo vremena proveli razrađujući detalje i eventualne nepredviđene situacije. U svakom slučaju, u zavisnosti od prakse, stvari su podložne promenama da bi se sistem dodatno unapređivao”, odgovara Jurić.

Podsetimo, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) donelo je Pravilnik prema kome su mediji dužni da bez odlaganja objave obaveštenje o nestanku deteta, koje dobiju od ministarstva nadležnog za poslove informisanja.

Na pitanje zbog čega Ministarstvo informisanja obaveštava medije, Jurić navodi da je trenutno to najbrži način, a da će se u budućnosti sve unaprediti i da će Srbija imati poseban sistem obaveštavanja javnosti “upravo onako kako to rade i najrazvijenije zemlje sveta”.

On objašnjava da se zvaničnim potpisima oba ministra, ministra policije Bratislava Gašića i ministra informisanja Mihaila Jovanovića, ministarstvo informisanja obavezalo da će morati da obezbedi dežurne osobe za distribuiranje ovih vrsti hitnih vesti.

“I to će se poštovati do momenta dok se sistem ne unapredi. I potpuno sam siguran da na unapređenje sistema koji će uskoro biti implementiran, neće proći mnogo vremena”, odgovara Jurić.

Pojašnjava i da se sama implementacija sistema sastoji iz nekoliko faza.

“Prva faza podrazumeva da će se u slučaju pokretanja sistema u potragu uključiti mediji (upravo iz tog razloga je REM i propisao regulativu), zatim mobilni operateri tako da će građani dobiti SMS poruku sa informacijom o nestanku, elektronski portali, autobuske i železničke stanice koje imaju tehničke kapacitete trenutno, aerodrom “Nikola Tesla”, i verovatno “Putevi Srbije”“, kaže Jurić.

Tržni centri, elektronski bilbordi, banke i društvene mreže biće uključene u drugu fazu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Baletić, 18.09.2023.
Naslov: Redakcija