Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O FLEKSIBILNIM OBLICIMA RADA: Frilenseri ponovo apeluju da se njihov status uredi


Udruženje radnika na internetu (URI) saopštilo je da će rad frilensera od 1. januara 2022. godine biti blokiran. Razlog za to je, kako se navodi, nepostojanje radne grupe za novi zakon koji treba da reguliše njihov status, ali i najava ministra finansija da će od 2022. godine neoporezivi iznos za radnike na internetu biti 18.300 dinara, sa punim opterećenjima poreza i doprinosa.

"Svojim ćutanjem i nečinjenjem država će sigurno proizvesti novi talas nezadovoljstva i protesta. Zahtevamo od vlade da hitno oformi radnu grupu i donese odgovarajući zakon i poreski model koji će frilenserima omogućiti da nastave da rade i izdržavaju sebe i svoje porodice", naglašava se u saopštenju.

U slučaju da radna grupa ne otpočne sa radom do kraja ovog meseca, URI navodi da će javno izneti svoj predlog rešenja za frilensere za period od 1. januara 2022. godine do usvajanja Zakona o fleksibilnim oblicima rada. Dodaje se i da će URI pozvati čitavu javnost da zajedno doprinesu rešavanju egzistencijalnog problema velikog dela stanovništva Srbije.

URI podseća da su pregovori između njih i vlade, koji su okončani 21. aprila, rezultirali usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Svi ti zakoni su inače stupili na snagu 7. maja ove godine.

Predsednica vlade i ministar finansija više puta su najavljivali donošenje novog Zakona o fleksibilnim oblicima rada, koji će regulisati status frilensera i koji će, kako su obećali, važiti od 1. januara 2022. godine. Tom prilikom su pozvali URI na aktivno učešće u kreiranju tog zakona.

URI podseća da je još drugog marta stigao je zvaničan poziv za učešće u radnoj grupi iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa spiskom od osamnaest učesnika iz redova ministarstava, državnih organa, sindikata, organizacija civilnog društva i udruženja.

"Od tada je prošlo više od šest meseci, a radna grupa za izradu nacrta zakona još uvek nije ni počela sa radom iako je do kraja godine ostalo tek nešto više od tri meseca", dodaje se u saopštenju.

URI navodi da je tokom leta na internetu sprovedeno istraživanje o položaju, problemima i očekivanjima radnika na internetu, kao i da se tada ogromna većina frilensera (97,2%) izjasnila kako je neophodno da imaju poseban zakonski status i poreski model jer nijedan postojeći ne odgovara njihovom načinu rada i privređivanja.

Prema istraživanjima čak 80% radnika na internetu neće moći da plati tako visoke namete i biće prinuđeni da prekinu sa radom, dodaje se između ostalog u saopštenju.

URI dodaje i da je zbog nove politike Kine u oblasti obrazovanja, najmanje deset, a po nekim procenama čak i do trideset hiljada predavača engleskog jezika iz Srbije izgubilo ili će izgubiti posao.

"Od tih istih ljudi naša država ima nameru da naplati poreze i doprinose za proteklih pet godina i tekuću, a kako sada stvari stoje, predavači stranih jezika neće ni imati posao, a kamoli sredstava za otplatu poreza i doprinosa za period 2015–2021", upozoravaju predstavnici Udruženja radnika na internetu.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 16.09.2021.
Naslov: Redakcija