Zastava Bosne i Hercegovine

ŠKOLE TRAŽE POMOĆ ZA UVOĐENJE INFORMATIČKIH REŠENJA


U proteklih 20 dana preko 250 škola u Srbiji je od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) tražilo pomoć za uvođenje informaciono-komunikacionih tehnologija u nastavu. Ogromna većina tih zahteva za podršku odnosila se na aktivaciju usluge Google G Suite for Education, navodi se u saopštenju.

Aktivacija i korišćenje ove usluge je besplatna za škole, ali se u praksi ispostavilo da škole nailaze na određene probleme i nedoumice prilikom prijavljivanja, kao i da je vreme potrebno za registraciju te usluge produženo.

ZUOV je zbog toga, uz podršku UNICEF-a, obezbedio mentorsku podršku školama preko onlajn tiket sistema,koji se nalazi OVDE.

Škole na istoj adresi mogu postaviti pitanja i vezana za LMS sisteme za upravljanje učenjem, korišćenje digitalnih alata u nastavi, hardvera, softvera, pedagoških aspekata upotrebe digitalne tehnologije u nastavi i učenju i slično.

Digitalnu podršku pruža 15 mentora, koju čini grupa nastavnika, istaknutih u različitim oblastima pedagoške upotrebe digitalnih tehnologija.

"Oni su dugogodišnji autori i realizatori onlajn obuka, iskusni voditelji u različitim neposrednim obukama za korišćenje digitalnih alata, dugogodišnji spoljni saradnici Zavoda u projektima razvoja digitalne pismenosti kod nastavnika, neki od njih su pedagoški savetnici, autori udžbenika, učesnici domaćih i međunarodnih konferencija", navodi se u saopštenju.

Probni period u toku koga se odvija verifikacija naloga može trajati od 14 do 30 dana, a kompanija Google već neko vreme upozorava da se veliki broj škola prijavljuje i da je neophodno sačekati.

Dodaje se i da će u toku probnog perioda u administrativnoj konzoli moći da se doda samo deset korisnika, a da se tek nakon njega mogu dodati svi nastavnici i učenici koje su navedeni prilikom registracije.

U Srbiji prema poslednjim statistikama ima 3.317 redovnih osnovnih škola, 1.133 matična i 2.184 izdvojena odeljenja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 15.09.2020.
Naslov: Redakcija