Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI S JEDINSTVENIM ODBOROM ZA RESTRUKTURIRANJE: Cilj ovog sporazuma je da obezbedi osnovu za razmenu informacija i koordinaciju prilikom planiranja i sprovođenja restrukturiranja finansijskih institucija koje posluju u Srbiji i u okviru Bankarske unije u Evropskoj uniji


Narodna banka Srbije je 25. jula ove godine potpisala Sporazum o saradnji s Jedinstvenim odborom za restrukturiranje (Single Resolution Board), evropskim regulatornim telom nadležnim za restrukturiranje finansijskih institucija. Cilj ovog sporazuma je da obezbedi osnovu za razmenu informacija i koordinaciju prilikom planiranja i sprovođenja restrukturiranja finansijskih institucija koje posluju u Srbiji i u okviru Bankarske unije u Evropskoj uniji.

Narodna banka Srbije i Jedinstveni odbor za restrukturiranje ovim sporazumom su potvrdili svoje opredeljenje da dalje unapređuju svoju međusobnu komunikaciju i saradnju radi poboljšanja i olakšavanja mogućnosti restrukturiranja banaka i bankarskih grupa s prekograničnim elementom, a radi očuvanja finansijske stabilnosti u slučaju izbijanja krize.

Podsećamo, izmenama i dopunama Zakona o bankama ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), koje su počele da se primenjuju 1. aprila 2015. godine, u Srbiji je uspostavljen sveobuhvatni pravni okvir za restrukturiranje banaka, a Narodnoj banci Srbije poverena je funkcija tela nadležnog za restrukturiranje banaka. U tom svojstvu, Narodna banka Srbije odgovorna je za planiranje, pokretanje i sprovođenje restrukturiranja banaka i bankarskih grupa koje su u njenoj nadležnosti, a radi zaštite javnog interesa u kriznim situacijama.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 19.09.2018.
Naslov: Redakcija