Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSKA KONFERENCIJA U OKVIRU MEHANIZMA SARADNJE KINE I ZEMALJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE “16+1” POD NAZIVOM "ZADUŽBINA BUDUĆNOSTI” ODRŽAVA SE U PODGORICI: Konferencija je posvećena brojnim pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine, održivog razvoja i razvoja “pametnih” gradova


Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, Goran Trivan, razgovarao je sa ministrom održivog razvoja i turizma Crne Gore, Pavlom Radulovićem,
o aktuelnim ekološkim temama od regionalnog i međunarodnog značaja.

Sastanak dvojice ministara na marginama ministarske konferencije u okviru mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope “16+1”, pod nazivom "Zadužbina budućnosti”, koja se od 19. do 21. septembra održava u Podgorici, protekao je u prijateljskoj i otvorenoj atmosferi.

Bilo je reči o aktuelnim ekološkim temama koje su ne samo od nacionalnog, već i šireg, regionalnog i međunarodnog značaja, budući da zaštita životne sredine ne poznaje granice.

Trivan je, izrazivši zadovoljstvo time što je Crna Gora, sa kojom Srbija neguje prijateljske odnose, domaćin tako značajnog mehanizma saradnje zemalja centralne i istočne Evrope sa Kinom, istakao da dve zemlje zajedničkim delovanjem mogu doprineti unapređenju saradnje zemalja članica mehanizma "16+1" u ovoj oblasti.

Konferencija posvećena brojnim pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine, održivog razvoja i razvoja “pametnih” gradova, istovremeno predstavlja priliku za razmenu iskustava i za dogovore o saradnji u toj oblasti, a što doprinosi jačanju bilateralnih odnosa, ali i realizaciji regionalnih i međunarodnih inicijativa, koje su u interesu svih građana, istakao je Trivan.

Prema njegovim rečima, pošumljavanje kao jedan od najefikasnijih metoda, a svakako najjeftiniji i najbrži način borbe protiv klimatskih promena, može biti jedan od prvih narednih zajedničkih projekata, i Srbija izražava punu spremnost da pokrene ove zajedničke aktivnosti u regionu.

Radulović je ukazao na značaj zajedničkih aktivnosti na jačanju svesti građana o zaštiti životne sredine, i izrazio spremnost za pomoć Srbiji na njenom evropskom putu, prenošenjem iskustava svoje zemlje kada je reč o oblasti životne sredine.

Ministri su postigli dogovor o tome da u narednom periodu eksperti iz Srbije posete Crnu Goru, u vezi sa upravljanjem otpadom i otpadnim vodama.

Na sastanku je dogovoreno dalje razvijanje saradnje dveju zemalja u oblasti zaštite životne sredine i zajedničko učešće u regionalnim i međunarodnim inicijativama.

Radulović je prihvatio inicijativu Trivana da se intenzivira saradnja Srbije, Crne Gore i Republike Srpske na zaštiti životne sredine i prirode područja u slivu reke Drine, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 20.09.2018.
Naslov: Redakcija