Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O RADNOM VREMENU OBJEKATA U KOJIMA SE OBAVLJA UGOSTITELJSKA DELATNOST NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA: Novosadski ugostitelji masovno krše radno vreme, te su u proteklih šest meseci kažnjeni više od hiljadu puta. U skladu sa Odlukom lokali vikendom mogu raditi do jedan sat posle ponoći, a radnim danima do ponoći


Vlasnici novosadskih kafana i drugih ugostiteljskih lokala kažnjeni su više od hiljadu puta u proteklih pola godine.

Komunalna policija izašla je u oko 1.900 kontrola poštovanja gradske Odluke o radnom vremenu objekata u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost na teritoriji grada Novog Sada ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 63/2015, 59/2016 i 32/2017) i izrekla više od 1.020 kaznenih mera, kao i isto toliko prekršajnih naloga. Problem u kažnjavanju ugostitelja u gradu upravo je iznos propisanih kazni - ugostiteljima se isplati da produže radno vreme iza propisanih jedan čas posle ponoći, koliko je trenutno maksimalno radno vreme vikendom, s obzirom na to da se najviše novca u lokalima obrne upravo u noćnim izlascima. Kazne su, kažu u komunalnoj policiji, između 50.000 i 110.000 dinara.

Kršenje radnog vremena lokala u gradu izaziva revolt stanara u najbučnijim, to jest u delovima grada u kojima su gradske kafane i noćni lokali. U proteklih godinu i po dana najviše su se žalili stanari Ulice Laze Telečkog, u kojoj se nalazi najveći broj noćnih klubova i kafana, a čiji stanari su podneli i tužbe protiv Grada Novog Sada zbog buke u kasnim satima. Pojedini stanari su odlučili da se isele iz ovog dela užeg centra grada i prodaju svoje stanove, a pretilo se i podnošenjem krivičnih prijava protiv načelnika komunalne policije, načelnika policijske uprave, kao i načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove zbog nereagovanja na apele.

Gradu su se na buku nedavno žalili i stanari Šekspirove u blizini Kineske četvrti, ali je nepoznato kako je tačno buka dopirala do stambenih delova zbog udaljenosti klubova i generalno izolovanosti Kineske četvrti od domova.

Na jednu novosadsku kafanu u Kisačkoj ulici godinu dana se žale stanari ove ulice, koji su se pismom obraćali gradonačelniku, komunalcima, inspekcijama, mesnoj zajednici i gradskim telima, a koja je, prema navodima stanara, svakog dana u sedmici radila do ranih jutarnjih sati. Da su se njihovi apeli makar nakratko isplatili uverio se reporter 021, koji je zatekao kafanu zatvorenu oko dva sata ujutro.

Trenutno je na snazi gradska Odluka, prema kojoj lokali vikendom rade do jedan sat posle ponoći, a radnim danima do ponoći. Grad je s početkom leta, tačnije krajem juna doneo Odluku da se dodatno produži radno vreme lokala do dva sata posle ponoći i to do 3. septembra, a nakon isteka ove privremene mere nije odlučeno da radno vreme ostane do dva sata nakon ponoći. To znači da ugostiteljski objekti ponovo smeju da rade najkasnije do jedan sat posle ponoći vikendom i do ponoći radnim danima.

"Komunalna policija će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima na kontroli rada ugostiteljskih objekata i postupati u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i poslovima komunalne policije", poručuju komunalci.

Izvor: Vebsajt 021, Gorica Nikolin, 19.09.2017.
Naslov: Redakcija