Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Predviđeno je da ministar prosvete verifikuje imenovanje direktora predškolskih i školskih ustanova, a među novinama je i proširenje autonomije nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, uz definisanje odgovornosti. Predviđeno je veće uključivanje roditelja u rad škole, kao i vaspitno-disciplinske mere, odnosno društveno koristan i humanitarni rad


Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa da ministar prosvete verifikuje imenovanje direktora predškolskih i školskih ustanova, a među novinama je i proširenje autonomije nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, uz definisanje odgovornosti, izjavio je Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević

Obrazlažući predloženi zakon poslanicima na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, Šarčević je rekao da je zakon temelj kvalitetnog obrazovanja i da omogućava da se obrazovanje uskladi s razvojem društva.

Po njegovim rečima, tim predlogom zakona povećava se odgovornost i efikasnost svih koji učestvuju u obrazovnom sistemu.

On je ukazao da su predloženim zakonom predviđene visoke kompetencije u izboru direktora čije imenovanje ministar na kraju verifikuje.

Šarčević je podsetio da je aktuelnim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 52/2011, 55/2013, 35/2015 - autentično tumačenje, 68/2015 i 62/2016 - odluka US) predviđeno da ministar treba samo da potpiše izbor direktora.

Po njegovim rečima, predloženi zakon predviđa da prosvetari u penziju moraju da idu sa 65 godina.

Kako je naveo, predviđeno je veće uključivanje roditelja u rad škole, kao i vaspitno-disciplinske mere, odnosno društveno koristan i humanitarni rad.

"Uvodi se i jedinstven obrazovni broj kao oznaka koja se dodeljuje učeniku i prati ga kroz sve nivoe obrazovanja", naveo je ministar i dodao da zakon omogućava angažovanje savetnika – spoljnjeg saradnika, osim konkursom, i na predlog prosvetnog savetnika ili zavoda.

Predloženo je i uvođenje postupnosti prilikom oduzimanja licence nastavnicima, odnosno vaspitačima, a taj period po pravilu iznosi pet godina.

Izvor: Vebsajt N1, 20.09.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija