Zastava Bosne i Hercegovine

VEĆE OBAVEZE LOKALNIH SAMOUPRAVA U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine navodi da je potrebno zakonski regulisati pitanje ekološke takse, kako bi se izbegla situacija da u dve susedne lokalne samouprave jedan investitor plaća naknadu za ekologiju, a drugi ne


Ekologija je jedan od najkompleksnijih problema sa kojima se suočava Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, ocenio je ministar Branislav Nedimović i naglasio da će to biti jedna od tema u okviru pregovaračkog Poglavlja 27.

Nedimović je naveo da u tom sektoru postoje veliki problemi i da će lokalne samouprave morati više da učestvuju u njihovom rešavanju.

Pored toga, kako je dodao, neophodno je i aktivno učešće privrede, budući da će značajan deo tog sektora morati da se prilagodi.

Prema njegovim rečima, zakon lokalnim samoupravama daje slobodu da same određuju naknade za ekologiju, ali ne sme se dozvoliti da to opštinama bude izvor prihoda, jer na drugoj strani nisu efikasne da prihoduju.

Upozorio je na to da ima lokalnih samouprava koje nisu adekvatno odgovorile na ova pitanja, zbog čega su neke investicije dovedene u pitanje.

On je najavio podršku zakonu kojim će se regulisati to pitanje, kako bi se izbegla situacija da u dve lokalne samouprave udaljene samo 300 metara jedna od druge jedan investitor plaća 20 miliona dinara naknadu za ekologiju, a drugi ništa.

Oni koji iskaču iz ovog okvira biće sankcionisani jer pravila igre moraju da se poštuju, istakao je Nedimović.

On je, govoreći o olakšicama za izvoz robe iz Srbije, naglasio da resorno Ministarstvo prepoznaje neophodnost uvođenja E-uprave, ali su svesni i problema sa veterinarskom i fitosanitarnom inspekcijom.

Poljoprivreda mora biti jedan od brendova i izvozna šansa naše zemlje, naglasio je ministar, ukazavši na brojne sporazume o olakšicama za izvoz koje Srbija ima sa pojedinim zemljama, što se, međutim, malo koristi.

Izvor: Vebsajt Vlade Srbije, 20.09.2016.
Naslov: Redakcija