Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PSIHOAKTIVNIM KONTROLISANIM SUPSTANCAMA: Izmenama propisa biće rešeno pitanje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe


Nedavno formirana Radna grupa za legalizaciju kanabisa trebalo bi da se pozabavi rešenjima i radom na izmenama i dopunama važećeg Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama("Sl. glasnik RS", br. 99/2010 - dalje: Zakon).

Time bi se stvorili uslovi da se zakonski dozvoli upotreba kanabisa u zdravstvenom sistemu, kaže poslanica i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže, Dubravka Filipovski, koja je Narodnoj skupštini Republike Srbije pokrenula pitanje lagelizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, radi olakšavanja tegoba obolelima od multiple skleroze, karcinoma, HIV-a.

- Apsolutno sam za legalizaciju kanabisa. Prvi razlog je što veliki broj građana obolelih od kancera koristi to ulje. Kupuje ga za velike svote novca na crnom tržištu, što znači da je proizvod bez ikakve kontrole, a time je sumnjivog kvaliteta. Drugi razlog je zato što je Srbija, nažalost, prva zemlja u Evropi po smrtnosti od raka, koja na godišnjem nivou raste za 2,5 posto. Stoga treba da sledimo zemlje u regionu kao što su Rumunija, Slovenija, a sada i Hrvatska, i pristupimo izmenima i dopunama Zakona - ističe Filipovska.

Član Odbora za zdravlje i porodicu, Narodne skupštine Republike Srbije, Dušan Milisavljević, rekao je da ni kao parlamentarac, ni lekar, ne beži od teme upotrebe i legalizacije kanabisa. Tom pitanju, po njegovoj oceni, treba ozbiljno pristupiti. Milosavljević se pritom ograđuje od efekta konzumiranja kanabisovg ulja.

- Mislim da medicina kao struka nikada nije bila, niti će biti, zatvorena za novine u razvoju lekova. Stoga smatram da je dobrodošlo sve što pacijentu može da pomogne, što mu ide u korist. Međutim, što se tiče kanabisa, u startu se ograničavam, jer odluku o njegovoj upotrebi treba da donese konzilijum doktora - navodi Milosavljević.

Ukoliko bi se krenulo u legalizaciju samo zarad medicinske upotrebe, to znači da se isključivo za to mora i koristiti. Takođe, javnost treba detaljno informisati, da ne dolazi u zabludu putem društvenih mreža, da olako prihvataju savete onih koji kanabis možda koriste i u neke druge svrhe, objašnjava Milosavljević. On skreće pažnju da oboleli prvenstveno treba da zatraže savet od lekara, onkologa, a ne na internetu.

I dok se u Srbiji čeka legalizacija, teško oboleli ulje kanabisa nabavljaju na crno. Jedna doza košta od 200 do 250 evra. Predstavnici Udruženja "Lekalizacija" procenjuju da pacijenti koji koriste kanabis, ostavljaju milione evra godišnje u sivoj zoni.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 19.09.2015.