Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Pokrenut postupak kontrole Ministarstva privrede i Upravnog inspektorata RS


Nakon što je od Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti dobio obaveštenje, Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole i zatražio izjašnjenja Ministarstva privrede i Upravnog inspektorata Republike Srbije zbog nepostupanja po zahtevu za davanje informacija od javnog značaja iz Ugovora o upravljanju Privrednim društvom "Železara Smederevo".

Informacije iz ugovora o upravljanju srpskom čeličanom zatražila je organizacija Transparentnost Srbija.

Naime, Poverenik, Rodoljub Šabić, zatražio je nedavno od Ombudsmana da pokrene postupak i preduzimanje mera zbog, kako je naveo, višestrukog kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012 - dalje: Zakon) od strane Ministarstva privrede, koje odbija da Transparentnosti Srbija dostavi Ugovor o upravljanju Železare Smederevo, zaključen sa kompanijom "HKP Inženjering".

Reč je o kopiji Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja, koji je država 21. marta 2015. godine potpisala sa Železarom, HPK Menadžmentom i holandskim HPK Inženjeringom, a koji je po nalogu Šabića od 29. juna 2015. godine, resorno ministarstvo trebalo da dostavi Transprentnost Srbija, uz prethodnu zaštitu podataka o ličnosti.

Uprkos činjenici da su rešenja Poverenika po Zakonu konačna, obavezujuća i izvršna, Ministarstvo nije postupilo po tom nalogu, niti je to učinilo nakon izrečene dve novčane kazne u ukupnom iznosu od 200.000 dinara.

Kako je objavljeno na sajtu ombudsmana, Janković je uputio akte ministru pravde i ministarki državne uprave i lokalne samouprave, kao i direktoru Upravnog inspektorata.

U aktu koji je dostavljen ministru privrede, Janković je upitao da li je Ministarstvo postupilo po rešenju Poverenika i zatražio da mu, ukoliko jeste, pruže dokaz da je Ugovor dostavljen organizaciji Trasparentnost Srbija.

U suprotnom, Janković je zatražio da ga Ministarstvo obavesti o razlozima zbog kojih nije postupilo po konačnom rešenju Poverenika.

On je upitao i da li je Ministarstvo platilo kaznu, te ukoliko nije, zatražio da ga obaveste zašto to nije učinjeno.

Akt ministru privrede možete pogledati ovde.

Akt ministarki državne uprave i lokalne samouprave možete pogledati ovde.

Akt direktoru Upravnog inspektorata RS možete pogledati ovde.

Obaveštenje Povereniku od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti možete pogledati ovde.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 18.09.2015.