Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DO KRAJA GODINE OTVARANJE JOŠ TRI POGLAVLJA SA EU


Naša namera je da pre kraja godine u pregovorima sa EU otvorimo još tri poglavlja za koja smo spremni, ali to će zavisiti od ocene Evropske komisije o vladavini prava, izjavila je danas šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Na radnom sastanku povodom drugog kvartalnog izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23, Miščević je precizirala da je reč o Poglavlju 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo, Poglavlju 30 o zajedničkoj trgovinskoj pollitici i Poglavlju 33 koje se tiče budžetskih i finansijskih pitanja.

Navela je da smo 1. avgusta Evropskoj komisiji poslali sva dokumenta za poglavlja 23 i 24 neophodna za sastavljanje novog, drugog izveštaja o vladavini prava, koji se očekuje u novembru.

Podsetila je da je prvi izveštaj EK o vladavini prava, takozvani "non pejper", objavljen u aprilu ove godine, te da je on stavljen na uvid javnosti što, kako kaže, nije bila ni praksa niti obaveza.

Ona je istakla da je transparentnost jedan od vodećih principa od koga se neće odustati, nego će biti i preslikani na ostala poglavlja u pregovorima sa EU.

Miščević kaže da ove godine neće biti izveštaja EK o napretku i da će on biti objavljen u aprilu 2018.

- Najavljujem ozbiljno tešku 2018. kada je reč o broju poslova i obaveza koje treba da uradimo - kaže Miščević i navodi da nas iduće godine očekuje tri puta teži posao na implementaciji akcionog plana koja je u toku, na reviziji akcionog plana za Poglavlje 23 i Akcionog plana za zaštitu prava manjina, kao i ispunjavanje svih obaveza i svih mera iz planova.

Navela je da je za nju to novi kvalitet, novi stepen i nova vrednost.

Pomoćnik ministra pravde i šef pregovaračke grupe za Poglavlje 23 Čedomir Backović rekao je da je iz Akcionog plana za to poglavlje sprovedeno 65 odsto aktivnosti, 13 odsto je delimično izvršeno, dva odsto skoro u potpunosti ispunjeno, dok 20 odsto nije realizovano.

Backović je naveo da je u celom poslu na sprovođenju Akcionog plana veoma važna uloga civilnog sektora.    

Izvor: Blic, 18.08.2017.
Naslov: Redakcija