Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI PRAVILNIK O PDV EVIDENCIJI: Preobiman i skup, smatraju poslodavci i računovođe


Uoči donošenja novog pravilnika o PDV evidenciji Unija poslodavaca Srbije smatra da, uprkos neznatnim izmenama Pravilnika u obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije, ovaj dokument predstavlja neodgovarajuće i skupo rešenje.

Unija poslodavaca Srbije i Savez računovođa i revizora Srbije, u zajedničkom saopštenju ocenjuju da je obim podataka koji se zahteva obrascem POPDV, čija je primena odložena 1. avgusta, uvećan za više od šest puta u odnosu na evropski prosek.

"Bez obzira na određena redukovanja i preciziranja odredbi Pravilnika u odnosu na Radnu verziju istog pravilnika iz juna 2017. godine, obrazac POPDV je i dalje suprotan naprednoj svetskoj praksi i neopravdano predimenzioniran i za primenu skup", kažu u Uniji poslodavaca.

Takođe, objašnjavaju, regulativa koja se odnosi na PDV je i sada već prilično obimna.

"Pored Zakona o PDV donete su tri uredbe i 31 pravilnik koji omogućavaju njegovu primenu i ako se na to doda ovako obiman Pravilnik to bi značilo dodatno opterećenje za obveznike primene zakona o PDV", kažu u Uniji i naglašavaju da će novi troškovi uvođenja obimnog obrasca "pasti na leđa" računovodstvenih firmi i računovođa.

Iz Unije poručuju da, pored toga što bi bio opterećenje obveznicima PDV-a, Pravilnik bi takođe usporio rad zaposlenih u nedležnom poreskom organu prilikom vršenja kontrole.

"Od ovako kreiranog predimenzioniranog obrasca POPDV izvesno je da bi jedino imali korist konsultanti tumačenjem navedenog pravilnika uz visok iznos kotizacije i naknada", zaključuje u saopštenju Unija poslodavaca Srbije.

Izvor: Novosti, 18.08.2017.
Naslov: Redakcija