Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVI ZAKON O PROIZVODNJI I PROMETU NAORUŽANJA MOGAO BI BITI DONET DO KRAJA GODINE: Strani investitori moći že da kupuju do 49 odsto kapitala domaćih vojnih fabirka


Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da očekuje da će već do kraja godine biti donet novi zakon koji će omogućiti i ulaganje u odbrambenu industriju Srbije.

To nikako ne znači prodaju odbrambene industrije Srbije, koja će uvek ostati u pretežnom većinskom kapitalu države, dakle, 51 procenat će uvek biti državni, a 49 procenata jeste mogućnost da neko dođe, ponudi nam novac, obezbedi novu tehnologiju, novi razvoj - rekao je Vulin tokom obilaska fabrike "Borbeni složeni sistema" u Velikoj Plani.

Novim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme na koji je aludirao ministar Vulin, prema onome što je do sada poznato, predviđeno je da inostrani investitori mogu da kupuju do 49 odsto kapitala domaćih vojnih fabrika, kao što su Zastava oružje, Prvi partizan, Sloboda, Krušik, Milan Blagojević Prva iskra i druge.

Podsetimo da je javnost oštro podeljena kad su usvajanje i primena tog zakona u pitanju. Na jednoj strani su sindikati preduzeća grupacije Odbrambena industrija Srbije koji su i nedavno, u zajedničkom saopštenju za javnost, poručili da će se energično i "svim sredstvima sindikalne borbe" suprotstaviti donošenju zakona koji omogućava strancima da postanu (su)vlasnici preduzeće namenske industrije.

Sindikalci smatraju da fabrike domaće vojne industrije moraju da ostanu i dalje u državnom vlasništvu ne samo zbog daljeg razvoja srpske privrede, nego još više zbog bezbednosti zemlje.

Na drugoj strani su stručna javnost, neretko i menadžmenti vojnih fabrika, koji smatraju da su privatna ulaganja, domaća ili inostrana, svejedno je, neophodna, ukoliko se želi ozbiljan dalji razvoj srpske vojne industrije. Domaća vojna industrija, ističu u ovim krugovima, najveći deo svoje proizvodnje izvozi na tržišta širom sveta, na kojima je konkurencija sve nemilosrdnija, i na kojima će opstajati samo one kompanije koje konstantno ulažu u osavremenjavanje tehnologije i proizvodnje. Kako država Srbija novac za to nema, neophodna su privatna ulaganja.

Izvor: Danas, 18.08.2017.
Naslov: Redakcija