Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI RADNA VERZIJA NACRTA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA PORODIČNOG ZAKONA: Predviđena zabrana maloletničkih brakova zbog posledica po rast i razvoj


Specijalista za socijalno pravo o dečijim brakovima Dragan Vulević rekao je da rano stupanje u brak maloletnog deteta nosi određene posledice po rast i razvoj, te da je potrebno zabraniti maloletničke brakove.

On je istakao da je pre desetak godina pokrenuta inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015) kojom bi apsolutno i izričito bilo zabranjeno zaključivanje maloletničkih brakova.

"Sledeći situacije iz prakse i analize došli smo do zaključka da bi trebalo zabraniti maloletničke brakove", rekao je Vulević.

On je povodom slučaja dvanaestogodišnjakinje iz Niša, koja je prisilno udata, istakao da se ne može reći da se radi o trgovini ljudima, pošto roditelji deteta nisu bili saglasni, niti su primili nikakvu novčanu naknadu.

"U tom slučaju se može govoriti o krivičnom delu otmice. Krivični zakonik ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019) ne govori o starosti deteta, nego o zaključenju vanbračne zajednice sa maloletnim licem. Kazna je zaprećena do pet godina zatvora, a ukoliko su roditelj, staratelj ili usvojitelj to uradili iz koristoljublja, može se govoriti o trgovini ljudima", objasnio je on.

Vulević je rekao da je jedno istraživanje UNICEF-a iz 2016. godine pokazalo alarmantne podatke koji ukazuju na visok broj zaključenih maloletničkih brakova i vanbračnih zajednica.

"Istraživanje govori da je 57 odsto devojčica iz romske populacije ušlo u vanbračnu zajednicu, a da je skoro 12 odsto njih uzrasta do 12 godina", istakao je on.

Centri za socijalni rad, kada dobiju takav zahtev od suda da izvrše procenu za stupanje maloletnika u bračnu zajednicu, i kada pozovu, uglavnom, maloletnu devojčicu i njene roditelje kako bi sagledali kompletnu situaciju i psihološku zrelost, konstatuju da je to vrsta zakasnele trudnoće, kaže Vulević.

"Oni se tada nalaze u profesionalnoj dilemi, da li da daju mišljenje da je dete psihički zrelo da preuzme bračne dužnosti", rekao je on.

Kako je podsetio, pre osam godina je stvorena je tzv. koalicija za borbu protiv maloletničkih brakova kojoj je i tadašnje nadležno ministarstvo pristupilo. Onda se ušlo u formalizaciju kako bi se izričito zabranilo zaključenje maloletničkih brakova.

Vulević je istakao da se na prevenciji mora raditi konstantno.

"Moramo imati konstantne i sadržajne aktivnosti u okviru obrazovnih, zdravstvenih i institucija socijalne zaštite, koje će posledice po rast i razvoj deteta približiti roditeljima i javnosti", rekao je on.

Takođe, istakao je da moramo ekonomski osnažiti ugroženu nacionalnu grupu, i približiti im programe podrške.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, 17.07.2023.
Naslov: Redakcija