Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI UVOĐENJE EOTPREMICE: Sistem predviđa da se uvoz robe, promet među privrednicima i maloprodaja povežu u jedinstveni sistem. To će omogućiti apsolutnu kontrolu nad prometom i doprineti suzbijanju sive ekonomije


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da kroz novi sistem fiskalizacije dnevno prođe između 10 i 11 miliona računa, a da građani putem mobilnog telefona skeniranjem QR koda provere 7.000 do 8.000 fiskalnih računa.

Mali je istakao da su uvođenje elektronskog sistema fiskalizacije i elektronskih faktura dva najvažnija reformska koraka koje to ministarstvo sprovodi ove i naredne godine jer menjaju način na koji funkcioniše privredni sistem i pomažu u suzbijanju sive ekonomije.

Ministar je rekao da je Poreska uprava od 5. maja sprovela 6.300 terenskih kontrola i zatvorila 850 radnji na 15 dana zbog kršenja propisa, među kojima je najviše privrednih subjekata koji ranije nisu imali obavezu da izdaju fiskalne račune, kao što su frizeri, teretane i sportski klubovi.

Prema njegovim rečima, Srbija je za ovaj reformski korak dobila pohvale velikog broja međunarodnih institucija jer je uprkos velikoj globalnoj krizi poboljšala fiskalnu disciplinu.

On je naveo podatak da je od 1. juna 10.000 javnih preduzeća i ustanova i 60.000 privatnika u sistemu eFaktura, koji omogućava da se promet između privrednih društava evidentira i čuva u elektronskom obliku, bez papirologije.

Sve se to radi digitalno, što je izuzetno važno, a do kraja godine, kada sistem zaživi i za privatne subjekte koji su obveznici PDV-a, stvorićemo preduslove za povraćaj PDV-a u jednom danu, što će omogućiti našoj privredi da bolje funkcioniše, naglasio je ministar.

Mali je za sledeću godinu najavio uvođenje sistema eOtpremica, koji predviđa da se uvoz robe, promet među privrednicima i maloprodaja povežu u jedinstveni sistem.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti apsolutnu kontrolu nad prometom, doprineti suzbijanju sive ekonomije i stvoriti osnovu za efikasniji i atraktivniji privredni sistem.

Sve to radimo kako bismo zaposlili što veći broj ljudi, privukli što više investitora i učinili sistem što transparentnijim, zaključio je ministar.

Izvor: Izvor: Vebsajt Vlade, 18.07.2022.
Naslov: Redakcija