Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: • Viši sud u Novom Sadu presudio u korist korisnika električne energije zbog naplate "troška garantovanog snabdevača" •


Viši sud u Novom Sadu presudio je u korist Novosađanke koja je tužila Elektroprivredu Srbije zbog naplate "troška garantovanog snabdevača", javlja portal 021.rs.

Kako se navodi, nakon što je objavljena presuda Višeg suda u Užicu, koji je presudio u korist korisnika električne energije, po čemu je EPS građaninu morao da nadoknadi 6.000 dinara, koje je od 2014. platio po osnovu spornog troška, pitanje naplate "troška garantovanog snabdevača" izazvalo je veliku buru zbog mogućnosti masovnih tužbi protiv EPS.

Osnovni sud je odbacio tužbu Novosađanke protiv EPS, nakon čega je uložena žalba i o svemu je odlučivao Viši sud u Novom Sadu, koji je presudu preinačio u korist građanke, koja je postala pravnosnažna i izvršna u aprilu ove godine, navodi radio 021, a prenosi Beta.

U presudi Višeg suda se konstatuje da računi za utrošenu električnu energiju ne sadrže jasne i precizne informacije koju uslugu potrošač plaća kroz "trošak garantovanog snabdevača". Sud je ukazao i na to da je protivno zakonu naplaćivanje troškova info-centra, jer je, u ovom slučaju EPS dužan da obezbedi korisnicima besplatnu telefonsku liniju za obaveštavanje i odgovore na pitanja.

Izvor: Izvod iz vesti sa vebsajta Danas, 19.7.2021.
Naslov: Redakcija