Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAREDBA O RADNOM VREMENU I PROSTORNIM OGRANIČENJIMA ZA VREME NEPOVOLJNE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE TOKOM TRAJANJA ZARAZNE BOLESTI COVID-19: • U prvih 11 dana jula Republičke i lokalne inspekcije izvršile 15.363 nadzora •


Nadležni su krenuli u rigoroznu kontrolu poštovanja svih protivepidemijskih mera. Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković je naveo da će fokus biti na tome da li se i koliko poštuje Naredba o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije ("Sl. glasnik RS", br. 60/2021, 61/2021 i 70/2021).

"Krenuli smo u rigoroznu kontrolu svih poštovanja protivepidemijskih mera. Fokus u nadzoru su kontrole poštovanja broja korisnika usluga na određenoj površini - poštovanje naredbe ministra zdravlja da se svaki objekat mora da ima obaveštenje o površini, o broju mogućih korisnika u odnosu na kvadraturu, u odnosu na mogućnost i pružanje usluga. Naravno da ćemo posebno voditi računa na distanci i o nošenju zaštitnih maski", objašnjava Stamenković.

Navodi da su u prvih 11 dana jula Republičke i lokalne inspekcije izvršile 15.363 nadzora, i kako kaže nije bilo izrečenih zabrana korišćenja objekata kao što je to bilo u nekom ranijem periodu.

"Imali smo 37 naloga, dok smo u junu imali 242 naloga i 11 zabrana. Sanitarna i sve druge inspekcije, komunalna milicija i komunalna inspekcija kao ovlašćene inspekcije u ovom trenutku usmeravaju nadzore prema ugostiteljskim objektima, turističkim centrima, prema objektima za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava, prema javnom prevozu", objašnjava gost Jutarnjeg dnevnika.

Navodi da građani imaju dve opcije - da poštuju mere ili da ih ne poštuju, što bi kako kaže dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji.

"Suština je da u ovom trenutku, kao i u prethodnom periodu, građani imaju dve opcije - jedna je da prosto zbog nekog svog zadovoljstva ili svoje odluke apsolutno ne poštuju mere, da žive opuštenije, da se ne vakcinišu i da svoje zdravlje dovedu da kažem u neku opasnost i mogući epidemiološki rizik, a onda i veliki zdravstveni rizik. A druga opcija je da ipak živimo kao i do sada sa jednom obazrivošću, sa jednim poštovanjem, ne samo mera zato što su doneteod strane Vlada ili ministra zdravlja nego zbog odgovornosti prema drugima u svojoj neposrednoj okolini i prema samom sebi. Naravno da se vakcinišemo. I sada svako od nas treba da dâ sebi odgovor - da li će krenuti u jednom ili drugom pravcu", navodi Stamenković.

Ističe da su inspekcije tu da kontrolišu, ali da mere sprovode pravna lica, preduzetnici.

"Svi oni koji su zaduženi da te mere poštuju u toku obavljanja delatnosti u skladu sa uredbom o merama za sprečavanje širenja i naedbama ministra zdravlja - jedna je o radnom vremenu i prostornim ograničenjima i naredba o zabrana okupljanja na otvorenom, odnosno zatvorenom prostoru", poručio je gost Jutarnjeg dnevnika.

Izvor: Vebsajt Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, 13.7.2021.
Naslov: Redakcija