Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA KOMISIJA: Srbija zabeležila rast GDP od pet odsto


Prema upravo objavljenim podacima Evropske komisije (EK), Srbija je ostvarila rast GDP od 5 odsto u prvom kvartalu 2020. godine. To ujedno ubedljivo najbolji rezultat u regionu.

Kako je navedeno, Albanija je zabeležila minus od -2,5, Severna Makedonija imala je rast 0.2, Crna Gora 2.7, BiH 2,0 i KiM 1,3.

Srbija je tako imala bolji rezultat i od Turske koja je na 4,5 odsto.

Izveštaj EK se odnosi samo za kandidate i potencijalne kandidate.

Komisija ističe da su ovakvom međugodišnjem rastu podjednako doprineli povećanje bruto investicija, državne i privatne potrošnje i promena stanja zaliha.

Rast državne potrošnje se, kako se navodi, snažno ubrzao, 12 posto na godišnjem nivou, dok je rast bruto investicija u osnovni kapital iznosio 10,7 procenata.

Porast potrošnje domaćinstava ostao je uglavnom stabilan, 3,2 procenta na godišnjem nivou.

U izveštaju se takođe navodi da je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina i dalje ostala stabilna na 9,7 procenata u prvom tromesečju 2020. godine, te da je smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na prošlu godinu i za otprilike polovinu u odnosu na nivo pre pet godina.

Komisija ukazuje da je nekoliko kratkoročnih pokazatelja imalo uticaj na ekonomsku aktivnost u drugom kvartalu, tokom perioda zatvaranja privrede, ali i da je u maju počeo oporavak.

Komentarišući izveštaj EK, ministar finansija Srbije Siniša Mali istakao je da je naša zemlja ostvarila sjajan rezultat i da prvi put u istoriji imamo stopu rasta koja je najveća u Evropi.

- Očekujemo rezultate za drugi kvartal i po svim prognozama i projekcijama, ko god da ih prati, da li je to MMF ili Svetska banka, Srbija će imati najbolji rezultat u Evropi ove godine. Treba dosta raditi na tome da se to i zadrži, ali već sledeće godine idemo sa visokim stopama rasta 6,5 i 7 odsto, tako da sa te strane, Srbija je spremno dočekala ovu krizu sa korona virusom - rekao je Mali.

Izvor: Vebsajt Blic, 17.07.2020.
Naslov: Redakcija