Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EU BLIZU ODLUKE O SANKCIJAMA POLJSKOJ ZBOG SPORNE REFORME PRAVOSUĐA


Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio je da je Evropska unija blizu odluke da na Poljsku, posle najnovije kontroverzne reforme sudova, primeni član 7 ugovora i kazni je sankcijama.

"Promene u sistemu pravosuđa narušavaju nezavisnost sudova u Poljskoj i produbljuju pretnje za pravnu državu. U ovom trenutku smo vrlo blizu da iskoristimo član 7. Bez obzira na sve pružamo ruku Poljskoj u cilju otvorenog dijaloga, koji neće zadržati EK da preduzme neophodne i nužne korake", ukazao je Timermans.

Timermans je podsetio da je zbog nepoštovanja zakona u toku reforme Ustavnog suda već osporen njegov autoritet i legitimitet, a da sada vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog sprovodi sistemske promene i u radu opštih sudova i Vrhovnog suda.

"Ti zakoni povećavaju sistemske pretnje po pravnu državu Poljskoj. Svaki od njih ako bude usvojen slabi nezavisnost poljskog pravosuđa. De facto će uništiti bilo kakvu nezavisnost sudova i prouzrokovati to da će sudove u punoj meri politički kontrolisati vlada", rekao je Timermans.

Potpredsednik EK podsetio je da na sistematsko ugrožavanje pravne države nije upozoravala samo EK, već i Evropski parlament, Savet Evrope i Venecijanska komisija.

Timermans je takođe naglasio da u demokratiji ne smeju da se ućutkuju mediji i da je nedopustivo da se novinari koji kritikuju i postavljaju neprijatna pitanja proglašavaju za neprijatelje naroda.

Potpredsednik EK upozorio je da se sadašnja zbivanja oko poljskog Vrhovnog suda i reforme sudova tiču svakog građanina Poljske, a da "to što se dešava u Poljskoj utiče i na celu EU i njene građane".

Timermans je upozorio da u takvoj situaciju EK mora da dela odlučno i brzo, te da će naredne sedmice pokrenuti uobičajenu proceduru o kršenju legislative EU tim setom zakona o pravosuđu, a da je blizu da primeni i član 7 koji može da znači i oduzimanje glasa u EU zemlji članici.

Član 7 naziva se često atomskom bombom jer omogućava u mehanizmu procene valjanosti pravne države u zemlji članici EU, koji je EK protiv Poljske kao prve u istoriji već pokrenula, da se zemlja kazni sankcijama i da joj se čak i oduzme pravo glasa u Uniji.

Vlada Prava i pravde za manje od dve godine koliko je na vlasti zahvaljujući većini u oba doma parlamenta već je podredila sebi Ustavni sud, ranije javni radio i TV servis i agenciju PAP pretvorila u narodne provladine medije, sprovela čistke u državnoj upravi i umesto otpuštenih državnih visokih činovnika i na čelo državnih preduzeća postavila svoje podobne partijske kadrove.

Izmenama zakona vlasti su takođe narušile pravo na slobodno okupljanje Poljaka, jer su uvele ciklične manifestacije, kako bi Kačinjski mogao svakog 10. u mesecu da drži pomen bratu, predsedniku Poljske Lehu Kačinjskom, koji je poginuo pre sedam godina u avionskoj nesreći u Smolensku. Najmanje 100 metara nisu dozvoljeni drugi, čak ni legalno zakazani protesti.

Čistke su sprovedene i u vojsci i tužilaštvu, a sada su se vladajući konzervativci upustili u reformu pravosuđa - rada opštih sudova, Nacionalnog sudijskog veća koje nadzire nezavisnost sudova a ubuduće bi bilo politički birani organ i zakona kojim bi bio raspušten i Vrhovni sud a njegove sudije odabrao bi ministar pravde.

Izvor: Vebsajt N1, 19.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija