Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Srušeno 500 objekata koji su građeni bez građevinske dozvole nakon stupanja Zakona na snagu


Do sada je srušeno 500 objekata koji su građeni bez građevinske dozvole nakon stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon) izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damjanović

Ona je dodala da je Zakon trebalo da bude "presečna crta" da niko više u Srbiji ne gradi bez dozvole, ali da se nastavilo sa nelegalnom gradnjom.

"Sada nam opštine dostavljaju planove za rušenje takvih objekata", rekla je Damjanović.

Nelegalna gradnja, dodaje, može se zaustaviti samo jačom inspekcijskom kontrolom.

Bespravna gradnja od 2002. godine je u Srbiji krivično delo za koje su zaprećene ozbiljne kazne, a za povrede službenog znaka, pečata, žute trake zaprećena je kazna zatvora do osam godina.

"Naročito nam je važno da se vodi računa da nam se u zaštićenim prirodnim dobrima u okolini kulturnih dobara ne dešava bespravna gradnja", rekla je ona i podsetila da se u Srbiji danas građevinske dozvole izdaju u roku od pet dana i da više nema opravdanja za bespravnu gradnju.

Državna sekretarka je podsetila da svi objekti koji su građeni bespravno do stupanja na snagu Zakona mogu biti predmet ozakonjenja, a da sve što se gradi bez dozvole posle tog roka ne može biti predmet ozakonjenja.

"Sudbina takvih objekata jeste rušenje. Mi kao Ministarstvo insistiramo na striktnoj primeni Zakona. Na građevinskim inspektorima je da Zakon primenjuju", zaključila je ona.

Zakon je stupio na snagu 27. novembra 2015. godine.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.07.2017.
Naslov: Redakcija