Zastava Bosne i Hercegovine

POGLAVLJE 24 - PRAVDA, SLOBODA I BEZBEDNOST: U okviru reforme policije donet je Zakon o policiji, a u toku je izrada novih zakona o azilu, o strancima, o DNK registrima, kao i Strategije o terorizmu


Reforma policije u Srbiji je u toku, a u protekle dve godine završeno je 90 odsto zadataka iz Akcionog plana za Poglavlje 24, izjavio je ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović.

Stefanović je podsetio na to da je u okviru reforme policije donet Zakon o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016), koji je, kako je podvukao, Evropska komisija odobrila i pohvalila.

Ovaj Zakon je dobar za građane Srbije jer daje pripadnicima policije onoliko ovlašćenja koliko im je potrebno da zaštite građane, vodeći pri tom računa o njihovim pravima, naglasio je ministar.

On je ukazao na to da je u toku izrada novog Zakona o azilu, Zakona o strancima, Zakona o DNK registrima, kao i Strategije o terorizmu, uz napomenu da se na Akcionom planu za Poglavlje 24 radi već dve godine.

U resornom ministarstvu nastojimo da pokažemo da ono što smo napisali i obećali, možemo i da uradimo, rekao je Stefanović, dodavši da je Poglavlje 24 kompleksno i obimno i da se bavi aktuelnim pitanjima terorizma, azila i migracija.

Prema njegovim rečima, menjaju se i zakonske norme kako bi se tužilaštvu i policiji omogućio efikasniji rad kada je u pitanju nasilje u porodici.

On je istakao da će policajci biti obučeni da bolje reaguju u takvim situacijama, jer je do sada bilo primera zastrašivanja žrtava koje na sudu odustaju od gonjenja nasilnika.

MUP će, kod nasilja u porodici, ubuduće insistirati na obaveznom privođenju da bi ljudi osetili da to nije nešto od čega će država da okrene glavu, ukazao je ministar. 

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 20.07.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija