Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA: Privredni sud u Beogradu doneo presudu protiv izdavačke kuće Film Danas, nekadašnje Komune, zbog neovlašćenog korišćenja autorskih dela muzičara Ramba Amadeusa na internet stranici Youtube


Muzičar Rambo Amadeus dobio je spor protiv izdavačke kuće Film Danas, nekadašnje Komune, zbog neovlašćenog korišćenja njegovih autorskih dela na internet stranici Youtube.

Privredni sud u Beogradu doneo je presudu za slučaj koji je muzički izdavač i zastupnik autora u Srbiji i regionu Tin Dream Music pokrenuo pre dve godine protiv bivše Komune za neovlašćeno korišćenje pesama Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, na svom kanalu u okviru muzičke platforme Youtube. 

Kako se navodi u obrazloženju presude, izdavačka kuća od Antonija Pušića nije dobila saglasnost za objavljivanje njegovih pesama na internetu, uprkos ranijem usmenom dogovoru između muzičara i diskografske kuće, kada Youtube nije postojao, pa autor nije mogao ni dati saglasnost da se njegova autorska dela koriste na taj način, saopštava Tin Dream Music.

"Autorska prava su imovina kao i svaka druga. Drago mi je da je Zakon o autorskom i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011, 119/2012 i 29/2016 - odluka US) napokon postao jasan i nedvosmislen, i da napokon štiti autora i njegovo delo", izjavio je Ramo Amadeus povodom presude.

Izdavačka kuća Tin Dream Music se nada da će ova presuda podstaći mnoge autore da iskoriste svoje zakonsko pravo i da zahtevaju da se njihova dela koja su neovlašćeno postavljena na Youtube-u ili neku drugu internet stranicu uklone, i da dobiju adekvatnu naknadu za dosadašnje ekspoatisanje.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 20.07.2016.
Naslov: Redakcija