Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Pacijenti koji duže od mesec čekaju na specijalističke preglede, za koje nije propisano utvrđivanje lista čekanja, imaju pravo na pregled kod privatnika i refundaciju od RFZO. Pravo na naknadu troškova u privatnim ordinacijama osiguranici imaju za preglede za koje ne postoje liste čekanja. To se odnosi na razne ultrazvučne preglede, rendgenska snimanja, test opterećenja... Ne mogu se refundirati troškovi privatno urađenog snimanja skenerom, magnetnom rezonancom, operacije katarakte, ugradnje veštačkog kuka i kolena


Svako ko je pokušao da zakaže neki specijalistički pregled u državnim ustanovama Srbije, prvo se suočava sa kasnim zakazivanjem. Većina ljudi u tom slučaju ode kod privatnika jer vremena za čekanje, a ni živaca, nemaju pa im se više isplati da plate nego da gube vreme.

Međutim, ono što većina ne zna je da ukoliko vam bilo koja zdravstvena ustanova u Srbiji zakaže nešto za dalje od mesec dana, postoji način da dobijete svoj novac kojim plaćate privatnika.

Obavezno tražite potvrdu da nisu u mogućnosti da urade pregled u roku od 30 dana, sa kojom idete kod privatnika, a novčani iznos kojim ćete platiti pregled Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) će refundirati.

Mogućnost refundacije postoji za zdravstvene usluge kao što su laboratorijske analize, rendgen, ultrazvučni i drugi pregledi, medicinska rehabilitacija i drugi specijalistički i dijagnostički pregledi. Izuzetak su zdravstvene usluge za koje je propisano utvrđivanje lista čekanja (MR i CT dijagnostika, koronarografija srca, revaskularizacija miokarda bajpas hirurgijom, ugradnja endoproteza kuka itd.).

Takođe, izuzetak su i redovni kontrolni pregledi (na tri, četiri, šest meseci, godinu dana...), kao i neophodne dijagnostičke i laboratorijskeanalize potrebne za taj pregled. Redovne kontrolne preglede i uz njih neophodne dijagnostičke i laboratorijske analize, ustanova je dužna da vam pruži do roka u kojem je doktor tražio pregled, a koji može biti i duži od 30 dana, navode u RFZO.

Izvor: Vebsajt Kurir, 19.07.2016.
Naslov: Redakcija