Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAD OBNOVILE SRBIJI STATUS POVLAŠĆENE NACIJE U TRGOVINI: Obnovljeni Generalni sistem preferencijala važiće do kraja 2017. godine i omogućiće povlašćeni bescarinski izvoz u SAD


Privrednici iz Srbije od 29. jula 2015. godine moći će da izvoze svoje proizvode bez carine u Sjedinjene Američke Države jer je Američki kongres Srbiji obnovio status povlašćene nacije u trgovini.

Ova privilegija će, kako smatraju stručnjaci, omogućiti veći izvoz u tu zemlju, koji je prošle godine pao za 46,7 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Američki kongres odobrio je Srbiji Generalni sistem preferencijala (GSP), koji će važiti do 31. decembra 2017. godine. Status GSP omogućava povlašćeni bescarinski izvoz u SAD za gotovo 5.000 proizvoda iz 122 odabrane zemlje i teritorije, uključujući i Srbiju.

Osim naoružanja, na tržište SAD, Srbija izvozi automobile, električne motore, generatore, smrznuto voće i povrće. Na spisku robe koju Srbija plasira u SAD nalaze se i žestoka alkoholna pića, vina, pa čak i kafa i čokolada.

Odlukom Američkog kongresa status povlašćene nacije u trgovini primenjivaće se retroaktivno od 31. jula 2013. godine, odnosno od datuma kada je prestao da važi ranije odobreni bescarinski tretman po GSP programu. To znači da će kompanijama iz Srbije koje su u tom periodu izvozile proizvode na američko tržište u roku od 90 dana biti vraćen novac koji su platile za carinu.

Izvor: Vebsajt Kurir, 19.07.2015.