Zastava Bosne i Hercegovine

NAJAVLJENE IZMENE ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU DO 3. AVGUSTA 2014. GODINE


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić izrazio je očekivanje da će izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, čija je ključna novina način priznavanja diploma, koji treba da dovede do povratka stručnjaka iz inostranstva, biti usvojene do 3. avgusta.

Verbić je nakon sednice Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije rekao da su izmene tog zakona prioritet Vlade Srbije, kao i da će nacrt izmena i dopuna tog dokumenta biti završen do 21. jula.

On je naveo da je na sednici Odbora za obrazovanje usvojena odluka o tome da javno slušanje o izmenama Zakona o visokom obrazovanju bude održano naredne nedelje.

Ministar je istakao da mnogi naši stručnjaci koji žive u inostranstvu čekaju na olakšano priznavanje diploma kako bi mogli da počnu da rade u svojoj zemlji, ali i da pokreću sopstvene poslove u Srbiji.

Priznavanje diploma, kako je objasnio, više neće raditi univerziteti, već Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje će imati jasno određen rok do kojeg mora da izda diplomu.

Verbić je saopštio da je do sada putem javne rasprave stiglo više od stotinu sličnih primedbi koje se odnose na pitanja kao što su naziv strukovnog mastera, ili broj bodova, tako da neće biti teško da se one ugrade u nacrt izmena zakona.

On je, govoreći o plagiranju doktorata, ocenio da je transparentnost veoma bitna i da je neophodno da doktorati budu postavljeni na internetu i da budu dostupni svima, uz napomenu da ima i izuzetaka, kada oni treba da su nedostupni javnosti, ali su tada dostupni nadležnim institucijama.

Verbić je u tom kontekstu podsetio i na prošlogodišnje istraživanje OEBS-a o tome šta ugrožava visoko obrazovanje, koje je pokazalo da je jedan od ključnih koruptivnih elemenata prijemni ispit.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 20.7.2014.