Zastava Bosne i Hercegovine

OD SVIH ZEMALJA U OKRUŽENJU, SRBIJA ŠALJE NAJVIŠE ZAHTEVA KOMPANIJI META ZA UVID U PODATKE O KORISNICIMA DRUŠTVENIH MREŽA FEJSBUK I INSTAGRAM: Najčešće se traže osnovne informacije kao što su ime, datum registracije i dužina korišćenja društvene mreže


Od svih država Zapadnog Balkana, Srbija upućuje najveći broj zahteva kompaniji Meta za uvid u podatake o korisnicima društvenih mreža Fejsbuk (Facebook) i Instagram, pokazuju najnoviji podaci.

Meta, matična kompanija društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, od 2013. godine na svom sajtu na svakih šest meseci objavljuje izveštaje o transparentnosti, koji obuhvataju i zahteve državnih institucija za deljenje podataka, piše Radio slobodna Evropa.

Države traže podatke od kompanije Meta u sklopu zvaničnih istraga. Većina ovih zahteva odnosi se na krivične predmete, kao što su pljačke ili otmice.

Najčešće se traže osnovne informacije, kao što su ime, datum registracije i dužina korišćenja društvene mreže. Pored toga, države mogu tražiti i evidenciju IP adresa ili sadržaj samog naloga.

„Za svaki zahtev koji primimo pažljivo proveravamo da li je pravno zadovoljavajući. Možemo da ih odbijemo ili zahtevamo više detalja o njima, ako su preširoki ili nejasni“, stoji na sajtu Mete.

Srbija je i u 2021. i u 2022. godini kompaniji Meta uputila najveći broj zahteva u poređenju sa drugim državama u okruženju.

Na Zapadnom Balkanu Srbija prednjači i kada je reč o zahtevima za hitno postupanje, iako se broj takvih zahteva u 2022. godini smanjio u odnosu na godinu ranije.

Kompanija Meta ne deli sve podatke koje države traže u svojim zahtevima, već deo odbija ili ih vraća na dopunu.

Međutim, u svom izveštaju o transparentnosti objavljuje i koji je procenat traženih informacija zapravo podeljen. U ovu statistiku ulaze slučajevi u kojima je kompanija Meta dala bilo kakvu informaciju o korisniku na zahtev vlade neke države. U prethodnoj godini najveću stopu zahteva koji su delimično ili u potpunosti ispunjeni u regionu imala je Hrvatska, i to preko 85 odsto, dok je Srbija prati sa 10 odsto manje.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Novi magazin, 19.06.2023.
Naslov: Redakcija