Zastava Bosne i Hercegovine

DANAS SE U PARIZU GLASA ZA DOMAĆINA SPECIJALIZOVANE IZLOŽBE EKSPO 2027: Jedan od kandidata je i Beograd


Generalna skupština Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) glasaće u Parizu za izbor domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. godine, a među pet kandidata su i Srbija i Beograd sa predloženim konceptom-temom „Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve“.

Pet zemalja podnelo je kandidature svojih gradova: SAD - Minesota, Tajland - Puket, Španija - Malaga i Argentina - San Karlos de Bariloče, kao i Srbija sa Beogradom.

Delegati iz 179 zemalja članica BIE izabraće u pariskoj Kongresnoj dvorani, tajnim glasanjem domaćina specijalizovanog Ekspa 2027. godine. Na početku zasedanja svaka zemlja će pre glasanja moći još jednom da se predstavi u trajanju od 20 minuta.

Zvaničnici Srbije više puta su do sada predstavili u Parizu potencijale naše zemlje i Beograda i poručili da posedujemo sve potrebne organizacione, tehničke, stručne i ljudske kapacitete i resurse neophodne za uspešno održavanje Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. godine, koja bi trebalo da bude održana od 15. maja do 15. avgusta 2027.

Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

„Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve“ je tema koja se bavi značajem igre, sporta i muzike u ljudskoj evoluciji i razvoju sa namerom da osnaži kako učesnike, tako i posetioce, da istraže na koji način ovi drevni kreativni „alati“ čovečanstva mogu pomoći u rešavanju nekih od najsloženijih globalnih izazova današnjice.

Republika Srbija i Beograd dokazali su, u brojnim prilikama do sada, da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a međunarodna specijalizovana izložba Ekspo 2027. biće jedinstvena prilika da još jednom potvrdimo da su Srbija i Beograd kulturni i umetnički centar regiona i Evrope.

Podsećanja radi, Beograd i Srbija su u januaru 2022. godine, zvanično podneli kandidaturu za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. Nakon toga, u junu prošle godine, u Parizu je održana sveobuhvatna prezentacija dosijea Srbije za organizovanje Specijalizovane izložbe, na 170. samitu Generalne skupštne Međunarodnog biroa za izložbe. Tokom septembra prošle godine, Beograd je posetila delegacija Međunarodnog biroa za izložbe kako bi procenila kapacitete naše zemlje i prestonice. Predsednik Izvršnog komiteta BIE Alen Berger istakao je da je u Beogradu imao produktivne razgovore, a generalni sekretar BIE Dimitri S. Kerkentzes je istakao značaj Izložbe Ekspo 2027. za čitav region Balkana.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, 20.06.2023.
Naslov: Redakcija