Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA IZDALA JE SAOPŠTENJE U KOME SE IZRAŽAVA ZABRINUTOST ZBOG PROBLEMA U RADU RGZ: Predlažu uvođenje odgovornosti katastra za štetu prouzrokovanu nedostatkom računarskog programa ili kvarom računara


Advokatska komora Srbije izdala je saopštenje u kome se izražava zabrinutost zbog problema u radu Republičkog geodetskog zavoda. Podseća javnost da je uvođenjem jedinstvene evidencije nepokretnosti, Republičkom geodetskom zavodu povereno i vođenje evidencije o pravima na nepokretnostima.

Advokatska komora Srbije je, nezadovoljna radom RGZ-a, tražila određivanje nadzora nad radom ovog organa. Kao rezultat tih predloga, Vlada Republike Srbije formirala je radnu grupu za izradu nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, ali je rad ove radne grupe trenutno u zastoju.

Sve primedbe Advokatske komore Srbije na rad RGZ-a, pokazale su se kao opravdane, kaže se u saopštenju. Načelo pouzdanja u tačnost podataka katastra je ponovo dovedeno u pitanje. Upisi prava na nepokretnostima nisu puka tehnička stvar, a izuzimanje evidencije nepokretnosti iz sudske nadležnosti, pokazalo se kao pogrešna odluka.

„Digitalizacija, koja nije ispunila osnovne zahteve, ne sme da ugrozi pravo na imovinu građana koje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, niti sme i može da bude isključivi način komunkacije građana i Republičkog geodetskog zavoda. Digitalizacija koja se uvodi u rad Republičkog geodetskog zavoda, ali i svih drugih državnih organa, mora da bude sa najvišim sistemima zaštite od zloupotrebe podataka, i ne sme da isključuje pisanu ili analognu formu komunikacije niti neposredan kontakt sa postupajućim referentima koji sprovode postupke za upis promena u katastar nepokretnosti i vodova. Građani Srbije više od sedam dana ne mogu da koriste usluge Republičkog geodetskog zavoda, potpuno je isključena javnost i dostupnost podataka katastra nepokretnosti“, stoji u saopštenju.

Jedan od predloga Advokatske komore Srbije je i da se u izmenama zakona, normira odgovornost katastra odnosno države za pogrešne ili netačne upise, kao i za greške prouzrokovane greškama u softveru, a predlog je da ta norma glasi:

„Republika Srbija objektivno odgovara za štetu prouzrokovanu propustima u vođenju evidencije katastra nepokretnosti.

Odgovornost Republike Srbije za štetu iz stava 1.ovog člana, isključena je kada je šteta prouzrokovana višom silom, ali postoji ako je šteta prouzrokovana nedostatkom računarskog programa ili kvarom računara.

Odredbe stavova 1 i 2 ne utiču na primenu pravila o odgovornosti zaposlenih u službi katastra nepokretnosti.“

Advokatska komora Srbije poziva nadležno Ministarstvo i Vladu Republike Srbije da daju konkretne odgovore nakon pada sistema Republičkog geodetskog zavoda.

Rad Republičkog geodetskog zavoda mora biti javan, a javnost ima pravo da zna šta se desilo u servisu koji je uspostavljen u interesu građana i da li ima i čije odgovornosti za nastali problem.

Advokatska komora Srbije i ovom prilikom upozorava da se upis prava na nepokretnostima mora poveriti posebnom telu koje neće biti pod direktnom ingerencijom načelnika katastra nepokretnosti koji su prema sistematizaciji, po profesiji inženjeri geodezije, zaključuje se u saopštenju AKS.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Advokatske komore Srbije, 20.06.2022.
Naslov: Redakcija